Direct naar artikelinhoud
nieuwswolven in Duitsland

Duitsland versoepelt regels voor afschieten van wolven na gedode schapen en geiten

De Duitse regering gaat de regels voor het afschieten van wolven versoepelen. Dit tot opluchting van schapen- en geitenhouders, die hun vee ten prooi zien vallen aan het groeiend aantal wolven in het land. De wolf blijft in de nieuwe wetgeving een beschermde diersoort: voor het doden is toestemming nodig van de regionale autoriteiten. Professionele schutters zullen de dieren gaan ombrengen.

In Duitsland leven enkele honderden wolven, vooral in het noordoosten. Deze wolf werd gespot in Park Schorfheide, vlakbij Gross Schönebeck.Beeld Reuters

Ook als niet duidelijk is welke wolf een schaap heeft doodgebeten, kan toestemming verkregen worden. Daardoor is het mogelijk dat een hele roedel (meestal drie tot elf wolven) afgeschoten wordt. Voorzitter Günther Czerkus van de beroepsvereniging van schapenhouders ziet geen andere mogelijkheid voor wolven ‘die zich niet aan de spelregels houden’, zei hij tegen persbureau DPA. Milieu- en dierenbeschermingsorganisaties spreken schande van deze ‘willekeur’.

In Duitsland leven enkele honderden wolven, vooral in het noordoosten. Met hun aantal groeit ook het aantal illegaal gedode wolven door toedoen van woedende veehouders. ‘Na verkeersongelukken is het onwettig doden van wolven de belangrijkste doodsoorzaak’, volgens de regeringsdienst voor natuurbescherming. Sinds het jaar 2000, toen de wolf voor het eerst op Duits grondgebied gesignaleerd werd, zijn tientallen dieren zonder toestemming van de overheid om het leven gebracht. Duitse experts schatten dat in bijna twee decennia ruim 1.600 schapen en geiten doodgebeten zijn.

Volgens bioloog Marco Heurich, verbonden aan de universiteit van Freiburg, stelt de terugkeer van wolven in bewoond gebied Duitsland voor een fundamentele vraag: hoe kan de bevolking omgaan met roofdieren? ‘Mensen moeten overtuigd worden van het ecologisch belang van de terugkeer van de wolf. Het is belangrijk om ook duidelijk te maken dat ze een zeer gering risico vormen voor de menselijke veiligheid’, aldus dr. Heurich. Ook al zijn het roofdieren, ‘ze verdienen respect’.

Heurich erkent dat de wolf niet zozeer een bedreiging vormt voor mensen als wel voor dieren, in het bijzonder schapen en geiten. Daarom pleit hij voor maatregelen als het plaatsen van elektronische hekken rondom kuddes, het gebruik van rubberen kogels om de roofdieren te verdrijven als ze te dichtbij komen en halsbanden waarmee wolven een elektroshock kan worden toegebracht. ‘De dieren moeten leren dat ze zich ver van mensen en vee moeten houden.’ De bioloog juicht het toe dat de regering het voederen van wolven wil verbieden. ‘Het komt voor dat burgers hongerige dieren voedsel geven, uit angst dat ze agressief worden.’ Volgens de regering raken wolven daardoor hun ‘schuwheid’ jegens mensen kwijt, en dat is nadrukkelijk niet de bedoeling.

De wijziging van de natuurbeschermingswet is tot stand gekomen na lang gesteggel tussen de ministers van Landbouw en Milieubescherming. Het kabinetsbesluit gaat de christen-democratische landbouwminister Julia Klöckner niet ver genoeg. In gebieden met grote veestapels waar wolven opduiken, moet ook ‘preventief’ geschoten kunnen worden. Klöckner hoopt dat de CDU in het parlement de wet nog aanpast.