© AFP

Honderdduizenden mensen op straat in Argentinië tegen besparingen bij universiteiten

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en in andere steden zijn honderdduizenden mensen, onder wie tal van studenten, op straat gekomen om te manifesteren tegen de besparingspolitiek van de ultraliberale regering van Javier Milei en “om de gratis publieke universiteit te beschermen”. Dat melden politie- en vakbondsbronnen.

Bron: BELGA

In de hoofdstad kwamen 100.000 tot 150.000 mensen samen, aldus een politiebron. De universiteit van Buenos Aires (UBA) heeft het over 500.000 manifestanten, de onderwijsvakbond spreekt over een miljoen manifestanten in heel het land. Het gaat waarschijnlijk om de grootste manifestatie sinds het begin van de ambtstermijn van Milei in december. De regering bestempelt de protesten als “politiek”.

De publieke universiteiten, die 2,2 miljoen studenten tellen, zitten naar eigen zeggen in een “budgettaire noodsituatie” sinds de regering heeft beslist om voor het academiejaar van 2024, dat in maart is begonnen, hetzelfde budget te behouden als in 2023, ondanks de inflatie van 288 procent op jaarbasis. Verschillende universiteiten hebben al noodmaatregelen genomen. Aan de prestigieuze UBA worden gemeenschappelijke ruimten niet verlicht, wordt het gebruik van liften beperkt en zijn de openingsuren van de bibliotheken beperkt.

Bijna 60 procent onder armoedegrens

De beslissing om het budget te bevriezen maakt deel uit van een grootscheepse besparingscampagne van de regering-Milei, om tegen het einde van het jaar het begrotingstekort weg te werken en de inflatie te beteugelen. Ze heeft ook onder meer de subsidies voor transport, brandstof en energie verlaagd, waardoor Argentijnen een vijfde van hun koopkracht hebben verloren. Duizenden ambtenaren zijn hun baan kwijtgeraakt. Bijna 60 procent van de bevolking zou inmiddels onder de armoedegrens leven.

© AFP

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer