Al 23 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis: Departement Zorg roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren

Joris Moonens van het Departement Zorg roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren.© Shutterstock, BELGA

Volgens het Departement Zorg zijn er dit jaar opvallend meer gevallen met kinkhoestbesmettingen in Vlaanderen. Er werden dit jaar al 23 baby’s opgenomen in het ziekenhuis. Het Departement Zorg roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren.

SGG

Het Departement Zorg signaleerde in februari al dat er dit jaar opvallend meer gevallen van kinkhoestbesmettingen waren in Vlaanderen. Het Departement telde van begin dit jaar tot 12 april al 672 meldingen van kinkhoest. Dat is veel meer dan in andere jaren, waar er gemiddeld minder dan 1.000 kinkhoestgevallen per jaar gerapporteerd werden. Nieuwe cijfers van maart en begin april bevestigen dat kinkhoest nog altijd meer dan anders circuleert in Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Bij kinderen en volwassenen veroorzaakt kinkhoest lastige hoestbuien die wekenlang aanhouden, maar het kan ook oorzaak zijn van een oorontsteking. Bij pasgeboren baby’s is kinkhoest het meest gevaarlijk: zij raken uitgeput door het hoesten en drinken dan niet meer. Soms hoesten baby’s met kinkhoest niet, maar stoppen ze af en toe met ademhalen. Daardoor kunnen ze blauw aanlopen. Dat blijkt nu ook uit nieuwe cijfers over ziekenhuisopnames. Van de 50 kinderen jonger dan 1 jaar bij wie kinkhoest dit jaar gemeld werd, moesten er 23 opgenomen worden in het ziekenhuis, 21 daarvan waren jonger dan 6 maanden.

LEES OOK. Mazelen en kinkhoest zijn in opmars, maar Vlaanderen mist cruciale info: “Dit is niet het moment om blind te varen”

“Snel en tijdig vaccineren”

“Pasgeboren baby’s kunnen door de hevige hoestbuien van kinkhoest in ademnood of sterk verzwakt geraken”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “We beklemtonen daarom nogmaals hoe belangrijk het is de baby zelf snel en tijdig te vaccineren tegen kinkhoest en ook de moeder tijdens elke zwangerschap te vaccineren.”

“Pasgeboren baby’s kunnen door de hevige hoestbuien van kinkhoest in ademnood of sterk verzwakt geraken”

Joris Moonens

Woordvoerder Departement Zorg

“Een baby kan pas na 4 tot 6 maanden een goede bescherming opbouwen met verschillende dosissen van het vaccin. Om die periode te overbruggen, laat een zwangere vrouw zich best vaccineren tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Zo geeft zij antistoffen door aan de baby bij de geboorte en is die beter beschermd in de eerste levensmaanden”, klinkt het nog.

(Lees verder onder de foto)

Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg.© BELGA

Om te tien jaar

Hilde Crevits (CD&V), Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, toont zich bezorgd over de cijfers. “Ik ondersteun de oproep van het departement. Vaccinatie blijft noodzakelijk om deze maar ook andere ernstige ziektes in te dijken. Het is dus belangrijk dat moeders en baby’s tijdig gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen blijven een doelgroep waar we extra moeten op inzetten, dat is onlangs nog vastgelegd in onze nieuwe gezondheidsdoelstelling rond vaccinatie.”

Binnen het vaccinatieschema wordt het kinkhoestvaccin gegeven op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden, 6 jaar en 14 jaar. Volwassenen laten zich daarna best om de tien jaar vaccineren. Het vaccin is gratis.

LEES OOK. Na vier doden in Nederland is de “100 dagenhoest” ook bij ons in opmars: “Ouders en grootouders laten zich best hervaccineren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen