Om 0.30 uur daalde in Zepperen het kwik onder het vriespunt.
Foto: Noa Sneyers

Fruittelers in Haspengouw druk in de weer om plantages te beschermen tegen nachtvorst

Heel wat Limburgse fruitboeren zijn druk in de weer om hun plantages te beschermen, want de temperaturen zijn de afgelopen nacht onder het vriespunt gedaald. Veel telers hebben vuurpotten in de plantages aangestoken, anderen beregenen hun fruitbomen of zetten windmolens aan waarmee ze de koude lucht aan de grond kunnen mengen met zachtere lucht op hoogte.

In de plantages van teler Kristof Hannosset uit Zepperen (Sint-Truiden) daalde het kwik de voorbije uren tot -3. "Om 0.30 uur kreeg ik een automatische melding, dat de temperatuur in de plantage naar een halve graad was gezakt. En dan zijn we in gang geschoten. We hebben de vuurpotten aangestoken en ons warmtekanon ingezet." 

Hannosset heeft zo 2 graden kunnen winnen. "We hebben de temperatuur op -1 kunnen houden, als we niets hadden gedaan was het -3 geweest."

Kristof Hannosset uit Zepperen stak zijn vuurpotten om 1 uur aan.
foto: Noa Sneyers

Of de bloesems of kleine vruchten schade hebben opgelopen zal pas later duidelijk worden. "Morgen kunnen we pas echt zien hoeveel schade de vorst heeft aangericht."

Vroeger dan verwacht

Ook Marjolein Stevens uit Alken heeft er een korte nacht op zitten. Ze heeft een kleinschalig kersenbedrijf. "Om 2 uur zakte de temperatuur in onze plantage al naar -2 graden. Dat hadden we niet verwacht, want volgens de voorspellingen zou het kwik pas tegen de ochtend onder 0 zakken. We hebben dus niet gewacht tot de ochtend om onze vuurpotten aan te steken. Hopelijk waren we op tijd."

Ook Marjolein Stevens uit Alken probeerde haar kersen te redden van de nachtvorst.
Foto: Noa Sneyers

"Het enige wat we nu kunnen doen is afwachten", gaat Stevens verder. "Als de temperatuur stijgt zal duidelijk worden of onze kersen geraakt zijn. Als ze zwart worden, zijn ze verloren. Wanneer ze groen blijven hebben ze de nachtvorst goed doorstaan."

Ook Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden bevestigt dat het nog te vroeg is om te weten of er schade is. "Op sommige plaatsen is het beginnen te vriezen om 2 uur, op andere plaatsen pas om 4 uur. Het was ook niet overal even koud. Het koudste dat we afgelopen nacht hebben gemeten is -3 graden. Op die plekken verwacht ik wel schade als de vruchten te lang zijn blootgesteld aan de vriestemperaturen. In de namiddag kunnen we de schade beter inschatten."

Niet alle telers namen maatregelen tegen de nachtvorst. Dit zijn bevroren peren.
Foto: Noa Sneyers
Teler Kristof Hannosset zette ook een warmtekanon in.
Foto: Noa Sneyers
Ook in Diepenbeek lichtten de vuurpotten op tussen de fruitbomen.
Foto: Brecht Geerdens

Meest gelezen