De kunstenaar die onze Rode Duivels tekent: “Voor het haar van Fellaini had ik anderhalf uur nodig”

U hebt ze misschien wel al gezien, op onze website of op onze Facebookpagina. En binnenkort ook in onze Voetbalgids: de fantastische tekeningen van onze ­Rode Duivels. Maak kennis met Sanil Chitrakar: tot voor kort een anonieme restaurant­eigenaar, vandaag de man die de hele voetbalwereld op papier zet. Van Ronaldinho tot Messi. “Voor ik aan een tekening begin, beeld ik me in hoe ik als voetballer mezelf op Instagram zou willen zien.”

Kristof Bohez

Bekijk alle tekeningen op www.nieuwsblad.be/duivelstekening

We spreken Sanil als hij in Boston is, waar zijn dochtertje van vier voor een hartaandoening behandeld wordt. “Het is oké,” zegt de vader, “het zou goed moeten komen.”

Uitgerekend dát dochtertje zette Chitrakar (35) onverhoopt op het spoor van een nieuw leven. Nadat de Nepalees als student computeringenieur in Japan beland was en er beginnen te werken was in zijn restaurant, viel het leven plots even stil toen Emi ter wereld kwam. “Plots zat ik thuis te babysitten en had ik véél vrije tijd. Al van toen ik klein was, tekende ik af en toe. Tijdens het passen op mijn dochtertje besliste ik om in de kunstwinkel weer eens kleurpotloden en papier te kopen. Ik ben intensief beginnen te tekenen, dag en nacht. Hoe meer ik tekende, hoe meer ideeën ik kreeg om eens iets nieuws uit te proberen. Sindsdien is het hard gegaan. Niet te vergelijken met mijn degelijke, maar redelijk monotone leven in het restaurant.”

In februari van vorig jaar ontplofte het, toen Ronaldinho op zijn sociale media een video deelde waarin te zien was hoe je hem tekende.

“Dat was crazy. Je moet weten: ik ben een fan van FC Barcelona, dankzij Ronaldinho die er als speler jaren schitterde. Vergis je niet, in Nepal is voetbal de grootste sport. Kinderen kijken er naar voetbal, vooral naar de Premier League en de Spaanse La Liga.”

“Toen Ronaldinho mijn tekening deelde, kreeg ik plots berichten en aanvragen vanuit de hele wereld. Daarvoor tekende ik af en toe eens een portret voor mensen uit mijn privéleven, hoogstens drie dagen per week. Nu kan ik hele weken vullen met alle aanvragen die ik krijg, ook van mensen die ik niet ken. Sinds twee jaar werk ik daarom voltijds als tekenaar. In het restaurant werk ik niet meer.”

In de video zie je hoe je Ronaldinho ­tekende zoals je ook de Rode Duivels ­tekende: een bijzonder scherpe weer­gave van het gezicht, te beginnen met het kapsel.

“Já, waar de meeste tekenaars aan portretten beginnen met het tekenen van de ogen, begin ik altijd met het kapsel. Ik heb dan ook nooit een echte tekenopleiding genoten. Bovendien vind ik het leuk om mensen te laten raden wie ik aan het tekenen ben, door zo van boven naar onder te gaan. Maakt het een beetje spannend, zo werken als een printer. (lachje) Mijn techniek leerde ik van mezelf, en van video’s die je tegenwoordig overal op het internet vindt. Ik baseer me op verschillende foto’s van spelers en haal uit die ­foto’s telkens het best afgebeelde ­lichaamsdeel: de neus, de kin, het kapsel, enzovoort. Vervolgens beeld ik me in hoe ik als voetballer zelf op m’n Instagrampagina afgebeeld zou willen worden, en dan begin ik eraan.”

“Nu moet ik zeggen dat ik m’n techniek sinds die Ronaldinho-video nog beter beheers. Toen deed ik er 25 uren over om zijn gezicht goed te krijgen, tegenwoordig kan ik het in vijf à acht uren. Oefening baart kunst, zeg maar. Practice makes ­perfect.”

Welke Rode Duivels had je al eens ­getekend vóór deze krant je vroeg om de hele selectie vorm te geven?

(lacht) “Eén Rode Duivel had me zelf al eens gevraagd om hem te tekenen. Dat heb ik gedaan, maar uiteindelijk bleek hij niet zo blij met het resultaat. Hij vond de tekening goed, maar niet zijn gelaatsexpressie. Die tekening heb ik dan maar niet gedeeld op mijn sociale media. Maar ik zeg je niet wie hij is. Misschien vindt hij m’n tekening van hem als Rode Duivel beter.”

“Eden Hazard had ik ook al getekend, als Chelsea-speler. Kan je zien op m’n Instagramaccount. De Duivels uit de Premier League kende ik natuurlijk al. Enkele Rode Duivels kende ik nog niet toen jullie krant me contacteerde. Die Ciman bijvoorbeeld, of (spreekt het langzaam uit) Di-vock O-rigi.”

Wie van alle Rode Duivels die je tekende, was de lastigste?

(even stil) “Het haar van Fellaini was tijdrovend, maar daarom niet per se moeilijker. Anderhalf uur heeft me dat gekost, waar me dat normaal een half uur kost. De moeilijkste vond ik al bij al Vincent Kompany, die een complexe huidskleur heeft. Echt tussen zwart en blank in. Ik heb er acht verschillende kleurpotloden voor nodig gehad.”

Is het geen verdomde zonde dat een kleurrijke speler als Radja Nainggolan niet mee mag naar het WK?

“Het was een shock voor mij! Van alle Rode Duivels zou Radja Nainggolan toch topprioriteit moeten zijn? Ik hoop maar dat de bondscoach weet wat hij doet. Eén slechte beslissing kan jullie de grootste prijs ter wereld laten mislopen. Nu zullen alle ogen op de coach gericht zijn, en hoe hij het spel beïnvloedt.”

Gelooft een Nepalees dat de Rode ­Duivels straks het WK kunnen winnen?

“Natuurlijk. En dat zeg ik niet omdat ik nu voor jullie krant werk. De Bruyne, Hazard, Lukaku, Mertens… wat een verzameling gewéldig getalenteerde spelers. Dus ja, als die allemaal in één team kunnen spelen, zit een eindoverwinning er zeker in. Ik supporter – niet in Rusland, maar in de VS en Nepal – voor de Belgen tijdens het WK... zolang ze niet tegen het Argentinië van Lionel Messi uitkomen. Sorry, hij is mijn absoluut favoriete speler op het WK.”

Messi duidde jou aan als de beste, in een reeks van illustratoren die voor het goede doel een portret van hem maakten.

“Inderdaad, ten voordele van de uitbouw van het Sant Joan de Deu-ziekenhuis in Barcelona, waar kinderen behandeld worden. Ik heb Messi nog niet persoonlijk ontmoet, maar hij zal mijn werk signeren en dat moet in de nieuwbouw komen te hangen.”

“Een hele eer dat mijn werk verkozen werd tot beste werk. Temeer omdat Messi bij m’n favoriete club speelt, en ook op het WK moet kunnen schitteren. Argentinië heeft het de laatste tijd niet geweldig gedaan, hij kan mijn steun goed gebruiken.” (lacht)

Wat als de lezers van ‘Het Nieuwsblad’ een werk van je willen? Kunnen ze je dan zomaar aanschrijven?

“Ja, dat kan. Via Instagram of Facebook kunnen ze me bereiken. Ik probeer dan elk ernstig verzoek te beantwoorden. Dat werk voor onbekende mensen wil ik niet laten vallen. Tekenen is mijn passie. Soms neem ik een dag vrij. En dan zit ik toch weer dingen te proberen. Weet je, als ik teken voelt het niet alsof ik aan het werk ben. Integendeel, het tekenen bevrijdt me van stress. En ik kan er wellicht lang mee doorgaan. Zelfs als ik oud ben, kan ik dit doen.”

Klopt het dat je familienaam ‘Chitrakar’ zoveel betekent als ‘kunstenaar’ in ­Nepal?

“Dat klopt. Er is mij verteld dat het de benaming is van kunstenaars die vroeger voor de koningen werkten. Het moet zijn dat kunst mijn familie in het bloed zit. (grinnikt) Stervoetballers zijn natuurlijk ook een beetje koningen vandaag.”

Heb je nog een laatste boodschap voor de Belgische lezers?

“Ga achter jullie team staan tijdens het WK! Iedereen zou excited moeten zijn over deze ploeg. En bedankt aan Het Nieuwsblad om me een podium te geven.”

Jij bedankt, en zorg goed voor je dochtertje.

Instagram: SanilArtist @theemptyhead

Facebook: SanilArtist

Meer over duivelstekening

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video