Brussel begint een officieel onderzoek naar afspraken tussen de Zweedse multinational en de Nederlandse fiscus.
Volledig scherm
Brussel begint een officieel onderzoek naar afspraken tussen de Zweedse multinational en de Nederlandse fiscus. © ANP

Heeft IKEA minstens miljard euro aan belastingen ontweken in Europa?

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar twee fiscale rulings die de Nederlandse belastingautoriteiten hebben toegekend aan de Zweedse meubelgigant IKEA. Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vermoedt dat het bedrijf daardoor minder belastingen hoefde te betalen en zo een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verkreeg. In een eerste reactie stelt het bedrijf dat het belast is "conform de Europese regels".

31 reacties

  • Isabel da Silva

    6 jaar geleden
    Misschien efkes ook bij Ab-Inbef gaan kijken ?? Met dat verdwenen geld kan je ook al het pensioen van de doorsnee arbeider verhogen . Hoeven we nietmeer te betogen ! Isabel da silva
  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Zulke bedrijven zorgen voortdurend voor gigantische begrotingstekorten in alle landen en dus geen geld voor onderwijs,zieken,armen..en aan de kant van NVA/O-VLD blijft het oorverdovend stil.
  • jan van dessel

    6 jaar geleden
    Stop toch met altijd dezelfde , afgezaagde goedkope kritiek van graaiende politici in België want dit is niet de verklaring van alles. Dit gebeurt in alle landen en is ontstaan tegelijkertijd met het ontstaan van multinationals die groter en sterker zijn dan kleine landjes als België.
  • Etienne De Bondt

    6 jaar geleden
    Ik zou er niet van verschieten.
  • Nele De spiegeleer

    6 jaar geleden
    Dat ze zouden vertrekken is een fabeltje. In België krijgen ze veel meer fiscale kado's dan in andere landen. Belgen consumeren veel. Dat zou een groot inkomensverlies zijn. En ja ze geven werk. Dat is geen reden om niet bij te dragen. Er zijn kleine bedrijven die ook werk geven maar meer moeten afdragen dan de multinationals.