Dominique Pelicot, de man die zijn vrouw jaren drogeerde en liet verkrachten, krijgt maximumstraf van 20 jaar
De Franse rechter heeft Dominique Pelicot schuldig bevonden aan alle aanklachten, en hem tot de maximumstraf van 20 jaar veroordeeld. Pelicot is de man die zijn vrouw Gisèle 9 jaar lang drogeerde, verkrachtte en door tientallen mannen liet misbruiken. Ook de 50 andere beklaagden werden in grote mate schuldig bevonden.
"Meneer Pelicot, het hof heeft op alle vragen over uw schuld 'ja' geantwoord". Zo begon de voorzitter van het strafhof aan de voorlezing van de uitspraak. Dominique Pelicot werd dus over de hele lijn schuldig bevonden. Hij kreeg dan ook de maximumstraf: 20 jaar gevangenis, waarvan hij minstens tweederde moet uitzitten. Als hij wil vrijkomen, zal dat dus pas na 14 jaar kunnen, en na een grondige evaluatie van zijn toestand.
De Fransman drogeerde zijn vrouw 9 jaar lang, van 2011 tot 2020, met zware medicatie. Zodra ze bewusteloos was, verkrachtte hij haar of nodigde hij andere mannen uit om haar te misbruiken. Van die gruwel maakte hij videobeelden en foto's die hij op zijn computer bewaarde. Ook misbruikte hij de vrouw van een van de andere beklaagden, die zich door hem had laten inspireren. Hij had voorts ook naaktbeelden gemaakt van zijn dochter en schoondochters. Voor al die feiten is hij door de rechter schuldig verklaard.
"Meneer Pelicot neemt akte van de beslissing", zegt zijn advocate. "Wij gaan nu de termijn van tien dagen gebruiken om te kijken of we ertegen in beroep gaan." Als Pelicot, of een andere veroordeelde in beroep zou gaan, dan komt de zaak voor een assisenhof.
Meneer Pelicot neemt akte van de beslissing en kijkt of hij in beroep gaat
De beelden werden eind 2020 per toeval ontdekt door de politie, nadat Pelicot betrapt werd toen hij in een supermarkt onder de rokken van andere vrouwen filmde.
Gisèle werd, zonder dat ze dat zelf besefte, al die jaren zeker 92 keer verkracht door 83 mannen, zo toonden de beelden. Van de daders kon de politie er 54 identificeren, van wie er nu 51 terechtstaan. De meeste mannen verklaarden dat ze dachten dat Gisèle had ingestemd met de seks of dat ze deed alsof ze sliep. Dominique Pelicot sprak dat zelf tegen op het proces.
Ook andere beklaagden over zowat de hele lijn schuldig
Ook de 50 andere beklaagden werden zowat over de hele lijn schuldig bevonden aan verkrachting, met de verzwarende omstandigheden dat het in groep gebeurde, en na toediening van verdovende stoffen. Voor hen vielen er straffen tot 15 jaar gevangenis. Minder dus dan de 18 jaar die de aanklagers voor hen hadden gevraagd. Een tegenvaller voor de sympathisanten van Gisèle Pelicot voor het gerechtsgebouw, die "honte" ("schande", red.) riepen.
18 beklaagden waren aangehouden, 32 anderen verschenen als vrije mannen voor de rechter. Maar vanmorgen daagden ze zowat allemaal op met een reistas met kleren, voor het geval ze onmiddellijk zouden worden aangehouden. En dat bleek geen overbodige luxe: velen werden vanuit de rechtbank rechtstreeks naar de gevangenis gebracht. Sommigen zullen zich later moeten melden in de gevangenis, en enkelen hoefden niet terug te keren, omdat hun straf overeenkwam met de tijd die ze al hadden uitgezeten. Een paar beklaagden kregen een straf met uitstel.
Enkele honderden journalisten woonden de voorlezing van de uitspraak bij. De meesten stonden al twee uur vooraf aan te schuiven voor het gerechtsgebouw van Avignon. Volgens het hof waren er 180 media aangemeld, van wie er 86 uit het buitenland komen. Journalisten uit Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren het erover eens: het proces-Pelicot heeft ongeziene proporties gekregen.
Icoon
De zaak deed de afgelopen weken en maanden heel wat stof opwaaien in Frankrijk. Niet alleen door de gruwel, maar ook door het feit dat Gisèle Pelicot al sinds de start van het proces op 3 september elke dag aanwezig is in de rechtbank.
Ze is in die periode uitgegroeid tot een icoon in de strijd tegen seksueel geweld. Pelicot koos ervoor om haar proces publiek te laten plaatsvinden, omdat ze vindt dat niet zij, maar wel de daders zich moeten schamen. Ze wil op die manier ook andere slachtoffers aanmoedigen om niet bang te zijn om een klacht in te dienen. Volgens een studie wordt in Frankrijk 94 procent van de aangiftes van verkrachting zonder gevolg geklasseerd, en dat schrikt slachtoffers af om naar de politie te stappen.
Door haar houding kreeg Pelicot zowat elke dag steunbetuigingen en applaus, binnen en buiten de rechtbank. Op verschillende plaatsen in Avignon hangen affiches of zijn graffiti gespoten als eerbetoon aan Gisèle Pelicot. Ook vanmorgen waren mensen met zelfgemaakte borden opgedaagd voor het gerechtsgebouw.