Deze programma’s mag u niet missen op 22 juli

Deze zondagavond gedenken we drie grote acteurs: Alan Rickman via de laatste film die hij regisseerde, Sir Christopher Lee via een van zijn favoriete rollen en Marlon Brando via een documentaire over zijn leven.

nco

1) ‘A Little Chaos’: een beetje Matthias Schoenaerts

© Isopix

Deze film wordt wel vrij laat uitgezonden, maar als u niet kan slapen door de warmte weet u meteen wat te kijken. En anders neemt u hem gewoon op via uw digicorder, want het is toch vrij uitzonderlijk dat een Belgische acteur aan de zijde van Kate Winslet mag acteren. En die Belgische acteur is uiteraard Matthias Schoenaerts. In ‘A Little Chaos’ speelt hij tuinarchitect André Le Notre die ten tijde van Lodewijk XIV (Alan Rickman) een passionele affaire beleeft met tuinarchitecte Sabine De Barra (Winslet) terwijl ze samen een nieuwe tuin aanleggen voor de vorst in Versailles. ‘Al Little Chaos’ is de laatste film die door Alan Rickman werd geregisseerd voor hij stierf in 2016. Rickman had Matthias Schoenaerts aan het werk gezien in de Franse film ‘De Rouille et d’Os’ en vond hem briljant en complex. Toen zijn naam gesuggereerd werd voor de rol van André Le Notre vond Rickman dat een uitstekend idee gebaseerd op Schoenaerts zijn talent als acteur. Maar hij wist niet of hij even goed Engels ging kunnen spreken als de rest van de cast. Toen Rickman in België was voor de opnames van ‘A Promise’ zag hij filmpjes op Youtube waarin Matthias perfect Engels met een Amerikaans accent sprak. De volgende dag ontmoetten ze elkaar. Meteen na de afspraak belde Rickman naar producer Gail Egan om te zeggen dat Schoenaerts hun Le Notre moest worden. Voor Kate Winslet waren het ook speciale opnames, want zij was zwanger. Ze vertelde dat heuglijke nieuws wel pas toen ze al twee weken aan het draaien waren.

‘A Little Chaos’, BBC1, 0.35 uur

2) ‘The Man with the Golden Gun’: Sir tegen Sir

© EON PRODUCTIONS / Ronald Grant Archive / Mary Evans

De tweede keer dat Sir Roger Moore zichzelf James Bond mocht noemen was in ‘The Man with the Golden Gun’. Maar de echte ster van die film uit 1974 is toch wel die man met zijn gouden geweer: huurmoordenaar Scaramanga. Hij werd gespeeld door Sir Christopher Lee, die een kunst maakte van het vertolken van slechteriken. Francisco Scaramanga was trouwens een van zijn favoriete rollen. Lee is de enige Bondschurk die een persoonlijke relatie had met Ian Fleming, de schrijver van Bond. Ze waren neven. Lee had trouwens ook een goede relatie met Moore. Hoewel de twee Sirs elkaars vijand speelden in deze film, waren zij al van aan het begin van hun carrières zeer goede vrienden.

‘The Man with the Golden Gun’, CAZ, 20.40 uur

3) ‘Marlon Brando, an actor named desire’: de demonen van Brando

© EPA

Acteur Marlon Brando maakte vanaf het begin van zijn carrière indruk met zijn charismatische uitstraling en de rebelse rollen die hij vertolkte. Achter zijn Hollywood imago ging echter een andere Brando schuil, een man met een leven als een donkere roman, dat onverbiddelijk in de richting van zelfdestructie leidde. Ondanks zijn successen leek Brando in de loop van zijn carrière steeds meer in beslag genomen door persoonlijke demonen. De oorzaken daarvoor zouden volgens regisseur Philippe Kohly, die de documentaire ‘Marlon Brando, an actor named desire’ - een verwijzing naar Brando’s film ‘A Streetcar Named Desire - maakte, kunnen liggen in Brando’s ongelukkige jeugd met een afwezige vader en een alcoholistische moeder. Feit is dat de acteur slordiger werd in de keuze van zijn rollen en er minder in leek te investeren. Aan het einde van zijn leven vatte hij zijn desillusie met zichzelf en Hollywood samen in de uitspraak: “De enige reden dat ik in Hollywood ben, is dat ik niet de morele moed heb om het geld te weigeren.

‘Marlon Brando, an actor named desire’, Canvas, 21.45 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer