Direct naar artikelinhoud
nieuwslübeck

Man steekt in op buspassagiers in Duitse stad Lübeck

In het Noord-Duitse Lübeck heeft een man in een bus tien mensen verwond. Volgens de politie raakte niemand zwaar gewond en is ‘niemand om het leven gekomen’. Onder de gewonden zijn ook twee Nederlanders.

Hulpdiensten bij de plek waar een man in een bus mensen heeft aangevallen.Beeld EPA

De dader heeft volgens ooggetuigen in de volle bus van Lübeck naar Travemünde een keukenmes uit zijn rugzak gehaald. Nadat hij er mensen mee begon te steken, stopte de buschauffeur onmiddellijk de lijnbus en opende hij de deuren. 

De dader viel ook de chauffeur aan. Daarna vluchtte hij, maar hij zou snel zijn aangehouden door agenten die met een patrouillewagen in de buurt waren. Volgens de lokale krant Lübecker Nachrichten zou het om een dertiger van Iraanse komaf gaan, de man heeft wel de Duitse nationaliteit. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Hans-Joachim Grote van de deelstaat Sleeswijk-Holstein deed de dader tijdens de aanval geen uitspraken die duiden op een aanslag 'met een terroristische achtergrond'. Maar hij voegde eraan toe dat in het onderzoek niets wordt uitgesloten.

De aanvaller liet in de bus een rugzak achter die werd gecontroleerd op eventuele explosieven of brandbaar materiaal.

Nederlanders gewond

Onder de gewonden zijn twee Nederlanders, een man en een vrouw uit Friesland. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn beiden 21 jaar oud. De man raakte gewond toen hij opnieuw de bus in ging om andere passagiers te redden, meldt Omroep Friesland. Op dat moment stak de dader hem neer. De man ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend. Zijn ouders zijn inmiddels bij hem. De verwondingen van de 21-jarige vrouw waren niet ernstig. Het duo was op vakantie in Hamburg samen met nog twee andere Friezen.