© AFP

Israël wil niet weten van een staakt-het-vuren voor Hamas helemaal is weggevaagd

De vredesonderhandelingen in de Egyptische hoofdstad Caïro lijken op een sisser te eindigen. Israël wil van geen staakt-het-vuren weten “tot alle doelen zijn bereikt”, zegt Benjamin Netanyahu. Hamas maakte eerder duidelijk wel een akkoord te zullen aanvaarden. Maar dan enkel op voorwaarde dat Israël de gevechten stopt. En dus gaat de oorlog gewoon voort. Zonder “ophitsmachine” Al Jazeera, dat door de regering uit de ether is gehaald.

Thierry Goeman

“Capituleren voor de eisen van Hamas zou een verschrikkelijke nederlaag zijn voor de staat Israël” en zou een overwinning beteken voor “Hamas, Iran en de hele as van het kwaad”, zegt Netanyahu zondag in de rand van de vredesonderhandelingen in Caïro.

Als Israël op die manier zijn “zwakte” toont, brengt dit de volgende oorlog alleen maat dichterbij. “Je sluit geen bondgenootschappen met de zwakken en de verslagenen, je sluit bondgenootschappen met de sterken en de overwinnaars.”

Israël heeft tijdens de onderhandelingen in Caïro zijn goede wil getoond, maar Hamas hield vast “aan zijn radicale eisen: dat we al onze troepen terugtrekken uit de Gazastrook, de oorlog beëindigen en Hamas aan de macht laten”, aldus de Israëlische leider. “Israël kan dat niet aanvaarden”, klinkt het.

LEES OOK. LIVE. Volg hier alle nieuws over de oorlog in de Gazastrook

Heel de wereld keek gespannen toe naar de gesprekken in Egypte en hoopte dat er een oplossing uit de bus zou komen. Maar Israël is duidelijk niet van plan om de wapens te doen zwijgen. Zo lang hun doelen niet zijn bereikt, Hamas uitschakelen, gaan ze door.

Benjamin Netanyahu wil eerst Rafah, het bolwerk van Hamas, aanvallen© AP

Ismail Haniyeh dringt aan op een staakt-het-vuren© REUTERS

De chef van Hamas, Ismail Haniyeh, beschuldigt Israël er intussen van de poging voor een staakt-het-vuren te saboteren. “Benjamin Netanyahu wil voortdurend rechtvaardigingen bedenken om de agressie voort te zetten, het conflict uit te breiden en de inspanningen van verschillende bemiddelaars en partijen te saboteren”, luidt het in een communiqué.

LEES OOK. VS zet druk op Hamas om akkoord te sluiten met Israël en gijzelaars vrij te laten: “Buitengewoon genereus voorstel”

Hamas zei zich bereid te tonen om te onderhandelen en een akkoord te sluiten met aartsrivaal Israël. Maar enkel en alleen als Israël expliciet zou instemmen met een wapenstilstand.

“Onze informatie bevestigt dat Benjamin Netanyahu persoonlijk de rem zet op een akkoord uit persoonlijke berekeningen”, zei de ambtenaar aan internationale persagentschappen.

Netanyahu had Hamas eerder beschuldigd van het “maken van talrijke opmerkingen die er duidelijk op gericht zijn om elke mogelijkheid van een akkoord de grond in te boren”.

Netanyahu heeft bovendien herhaaldelijk gezegd dat hij vastbesloten is om een groot offensief uit te voeren op Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook die hij beschouwt als het laatste bolwerk van Hamas, en heeft uitgesloten dat de oorlog die al zeven maanden aan de gang is, wordt beëindigd voor de islamitische beweging is weggevaagd.

Grensovergang dicht

Israël schakelt intussen nog een versnelling hoger en sluit nu ook de grensovergang met Gaza, in Kerem Shalom, na een raketaanval die opgeëist werd door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De grensovergang is de belangrijkste voor de doorvoer van hulpgoederen naar de Gazastrook, zodat de bevolking die nu al maanden honger lijdt, nog wat meer op de proef zal gesteld worden.

Terwijl er in Caïro over een bestand werd gepraat vuurde de pro-Iraanse beweging Hezbollah vanuit Libanon tientallen raketten af op het noorden van Israël. Volgens Hezbollah gaat om een vergelding voor een eerdere Israëlische aanval, die aan drie burgers het leven heeft gekost. De aanval is natuurlijk koren op de molen van de Israëlische leiders die de aanval aangrijpen als een bewijs dat ze nog alijd aangevallen worden.

Hezbollah reageert met de aanval, zeggen ze in een communiqué op een bombardement op het dorp Meiss al-Jabal, in het zuiden van Libanon. Volgens het Libanese nieuwsagentschap ANI zijn daarbij drie burgers - een echtpaar en hun kind - om het leven gekomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De militaire arm van extremistische Palestijnse organisatie Hamas heeft zondagmiddag ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen op de Israëlische grensovergang van Kerem Shalom. Volgens een verklaring van de Qassam-brigades werden bij de aanval Israëlische soldaten geviseerd.

Al Jazeera

De Israëlische regering heeft zondag ook beslist om de Qatarese zender Al Jazeera in Israël te sluiten. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu meegedeeld op de sociaalnetwerksite X.

De Israëlische minister van Communicatie Shlomo Karhi zegt dat het gaat om een maatregel “met onmiddellijke ingang”. Al Jazeera “kan niet langer vanuit Israël opereren”, meldt hij via X. Karhi omschrijft de zender als een “ophitsingsmachine”, die schade toebrengt aan “de veiligheid van de staat”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer