Buitenlandse investeringen in Vlaanderen op recordpeil

Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector. © Photo News

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: een record. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Geert Bourgeois dinsdag heeft bekendgemaakt.

dgs

Het investeringsbedrag van 4,24 miljard euro ligt dubbel zo hoog als de 2,08 miljard euro buitenlandse investeringen uit 2017. In totaal ging het om 234 investeringsprojecten, tegenover 215 een jaar eerder. Ook dat is een record. Met die investeringen werden 5.339 rechtstreekse banen gecreëerd, bijna evenveel als het recordaantal banen dat er in 2017 (5.377) bij kwam. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.

'Uitstekend nieuws', zegt Vlaams minister-president Geet Bourgeois (N-VA) die erop wijst dat het investeringsbedrag al vier jaar op rij stijgt. 'Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders.'

Zijn de hoge lonen dan geen handicap? Bourgeois wijst in een ointerview met Radio 1 op de taxshift en andere maatregelen die de loonkloof met onze buurlanden kleiner heeft gemaakt. Voorts hebben we troeven als onze centrale ligging, goed opgeleide mensen, een industrie die soepelt inspeelt op bijvoorbeeld de digitalisering, een stabiel ondernemersklimaat. 'Maar', zegt Bourgeois, 'de Vlaming moet beseffen dat een diploma een startpunt is.' Het besef dat we levenslang moeten leren en bijscholen, moet nog groeien.

De VS blijven topinvesteerder in Vlaanderen, met veertig nieuwe investeringsprojecten. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China komen op een gedeelde vijfde plaats, gevolgd door Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije.

Productie

De helft van de investeringen waren volledig nieuwe projecten. De andere investeringen waren uitbreidingen, en fusies en overnames. Buitenlandse bedrijven investeerden in Vlaanderen vooral in productie, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. 'Vlaanderen is nu één van de innovatieleiders', aldus Bourgeois. Ook voor investeringen in de verkoop en marketing was Vlaanderen een populaire investeringsbestemming.

De Vlaamse regeringsleider zit straks op het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland, net om investeerders te overtuigen van de Vlaamse troeven.

Brexit

Natuurlijk blijft Bourgeois bezorgd om de Brexit omdat veel Vlaamse bedrijven handel drijven met het Vereningd Koninkrijk. Bij een harde Brexit wordt die handel zwaar belemmerd. Anderzijds bestaat de kans natuurlijk dat buitenlandse investeerders het Vereningd Koninkrijk gaan verlaten en naar Europa afzakken omdat Londen niet langer lid is van de EU. Die investeerders wil Vlaanderen graag aantrekken. Er zijn contacten met tientallen bedrijven hierover, aldus de minister-president.