Massaal protest tegen Macron: openbaar leven in Frankrijk ligt morgen stil

© AFP

Het belooft morgen een zwarte dag te worden voor de Franse president Emmanuel Macron. Treinen, metro, luchtvaart, openbare diensten,... overal worden er acties verwacht. In heel het land staan ook ruim 140 betogingen gepland.

De vakbonden bij het spoor gaan staken tegen de geplande hervorming van de SNCF, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwkomers in vraag wordt gesteld. Er zal ook hinder zijn voor het internationale treinverkeer: drie Thalys-treinen en vier Eurostar-treinen werden al geschrapt. Van de hogesnelheidstreinen rijdt slechts 40 procent, net als een kwart van de intercity’s en de helft van de regionale treinen. De volgende weken zouden er nog meer acties bij het spoor plaatsvinden.

Ook in Parijs werd een stakingsoproep gelanceerd bij openbaarvervoersmaatschappij RATP, dat een aantal metrolijnen bedient. Maar de directie verwacht weinig hinder.

Op de Parijse luchthavens zou naar schatting 30 procent van de vluchten worden geschrapt, als gevolg van acties bij de luchtverkeersleiders. Air France verwacht drie kwart van haar middellange afstandsvluchten te kunnen uitvoeren en 60 procent van de korte vluchten. Voor de lange afstand zouden er geen problemen mogen zijn. Of er overvliegend luchtverkeer mogelijk is - met mogelijke vertragingen van en naar België - blijft koffiedik kijken.

Heel wat openbare diensten zoals scholen, crèches en bibliotheken zullen donderdag eveneens dicht blijven. Ook de openbare radio en televisiezenders gaan staken. De ambtenarenbonden protesteren tegen de plannen van Macron om vastbenoemden te laten afvloeien met vertrekplannen en meer contractuelen aan te werven. Frankrijk telt 5,46 miljoen ambtenaren, van wie de regering er 120.000 wil schrappen.

De acties donderdag zijn de eerste grote krachtmeting met de vakbonden sinds Macron bijna een jaar geleden tot president werd verkozen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen