© foto joren de weerdt

Dit jaar nog 12 drukjachten op everzwijnen in gebied Zwarte Beek: "Dé periode van omgewoelde tuinen moet nog komen"

In het jachtgebied van de Zwarte Beek – dat zich uitstrekt over Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Beringen en Heusden-Zolder – zetten ze de grove middelen in tegen de everzwijnenplaag. Voor nieuwjaar komen er nog 12 drukjachten in een poging de plaag te bedwingen. “Want dé periode van de omgewoelde tuinen moet nog komen”, waarschuwt Johan Craeghs van de Wildbeheerseenheid.

Zahra BOUFKER

Zowat elke dag is het tegenwoordig prijs in West-Limburg: bewoners die opstaan en een door everzwijnen volledig omgewoelde tuin zien. De wilde varkens dringen steeds dichter de woonwijken in. Ze terugjagen is verre van eenvoudig.

De Wildbeheerseenheid (WBE) Zwarte Beek zet dit najaar daarom de grove middelen in. In het najaar volgen nog 12 drukjachten in hun jachtgebied, dat zicht uitstrekt over Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Beringen en Heusden-Zolder. Eén drukjacht zal plaatsvinden in de Aanhof in Zolder, drie op het militair domein en vier drukjachten op en rond het gebied van de vallei van de Zwarte Beek. Daar zullen twee jachtgroepen jagen. Maandagavond werd er ook een akkoord gesloten om voor het eerst ook te jagen op gronden van afvalverwerkingsbedrijf Remo. Daar zullen vier drukjachten plaatsvinden. “In 2008 schoten we 11 everzwijnen, vorig jaar maar liefst 351”, zegt Johan Craeghs, secretaris bij Wildbeheerseenheid Zwarte Beek. “Voor 2018 zullen we wellicht op hetzelfde aantal landen.”

© Boumediene Belbachir

Schrikdraad

De West-Limburgers zullen het graag horen, al heeft Craeghs ook minder goed nieuws. “Dé periode van de omgewoelde tuinen moet nog komen”, waarschuwt hij. “Op dit moment van het jaar vallen veel eikels van de bomen. Dat wilt zeggen dat de everzwijnen op zoek gaan naar eiwitten om hun verteringsproces op gang te krijgen. En die eiwitten vinden ze in de gronden die ze omwoelen.”

© Boumediene Belbachir

Ondertussen worden er ook andere maatregelen genomen. Zo staat er sinds kort een schrikdraad op stroom rond het natuurgebied Galgenberg, dat recent nog is toegevoegd aan de jachtplannen van WBE Zwarte Beek. “Maar we doen ook een oproep aan alle landbouwers: laat ons helpen bij het plaatsen van elektrische afrastering”, zegt Craeghs. “Wij zorgen voor de paaltjes en de isolatoren, en zij voor de stroom. Voor het onderhoud kunnen ze terecht bij de plaatselijke jagers.”