Jan Sobrie, bekend van ‘Zuidflank’ speelt de rol van Joris Nuyens.© VTM

‘Familie’-fans denken geheim ontrafeld te hebben: doet Bert Van den Bossche weer mee?

De VTM-reeks Familie heeft opnieuw een slechterik aan boord. Iemand die recent al enkele doden op zijn geweten heeft. De dader zou echter een oude bekende kunnen zijn.

Tom Vets

Flashback naar begin 2022: Peter (Gunther De Batselier) en Marie-Rose (Martine Jonckheere) sterven in een aangestoken brand. De pyromaan werd opgepakt, maar die onthulde pas recent dat hij in opdracht handelde. Louise (Charlotte Sieben) startte een onderzoek en kwam bij een houthandel terecht waar ze een lijk ontdekte. Op de achtergrond was een schim te zien: Joris Nuyens, sinds kort medewerker van modehuis Wolf & Boss. Op het eerste gezicht lijkt hij een sympathieke kerel, maar wel iemand met een bijzondere interesse in de Van den Bossches.

Fans op internetfora zien volop verbanden. Het verhaal van de brand werd net opgerakeld in de periode dat Joris opdook. Het personage draagt vaak een coltrui, wat Bert ook deed. Er waren eerder al berichten dat de seizoensfinale van binnenkort rond de Van den Bossches zou draaien. Zelfs Jacky Lafon keerde even terug in het verhaal.

Plastische chirurgie

Fans op de vele online Familie-fanpages zijn zeker: 80 procent denkt dat Joris, gespeeld door Jan Sobrie, Bert Van den Bossche is die plastische chirurgie onderging. De ultieme hint zit volgens de fans in het Familie-leesboek Alter ego. Dat ging over Bert en eindigde met het feit dat die plastische chirurgie wou ondergaan.

Maar wie was Bert alweer? De familie stond 22 jaar geleden op stelten toen bleek dat Pierre, de vroegere man van Anna (Annie Geeraerts), tijdens zijn legerdienst in Duitsland een zoon had verwekt. Deze man werd papa van Bert, een buitenechtelijke kleinzoon van Pierre Van den Bossche. Bert woonde in Duitsland en kwam pas iets over zijn Vlaamse roots te weten toen zijn ouders waren gestorven.

Mout Uyttersprot in 2002 als Bert, met Ingrid Van Rensbergen (Christel) en Eric Kerremans (Xavier Latour).© VTM

Toen Bert in 2002 door Jan (Jef De Smedt) naar hier werd gehaald, was het acteur Mout Uyttersprot die de rol speelde. Bert was een sympathieke kerel die een relatie kreeg met Tine (Veva De Blauwe). Omdat het koppel geen kinderen kon krijgen, adopteerden ze een meisje uit China. Toen het kind werd ontvoerd, besloten ze in China op zoek te gaan.

Tijdsprong

Twee jaar na de exit dook Bert weer op. Familie nam intussen een tijdsprong en daarin is Bert veranderd. Niet alleen is het Steven De Lelie die de rol invult, ook werd Bert een harde zakenman die nu samen is met Cixi, een dochter van een elektronicamagnaat.

Steven De Lelie nam de rol in 2006 over, tot 2015.© Familie

De kijker zag intussen hoe Bert samenspande met Xavier Latour (Eric Kerremans), de vijand van de familie, om het familiebedrijf in te palmen. Bert bleek nog slechter dan Latour en zorgde ervoor dat zijn compagnon te pletter stortte.

De snode plannen mislukten, maar Bert probeerde op een andere manier de Van den Bossches te treffen. Elke keer ving hij bot en kwam Peter als winnaar uit de strijd.

De vuile middelen

Als het op een eerlijke manier niet kan, haalt Bert de vuile middelen boven. Hij wurgde bijna June (Katrien De Becker), zorgde ervoor dat Trudy (Silvia Claes) een ongeval kreeg, hielp Rita (Jacky Lafon) weer aan de drank en had de hand in de dood van Rob (Erik Goris). Als alles toch uitkwam en Bert naar de gevangenis moest, zei Anna dat hij voorgoed uit de familie verbannen was. Bert wilde zich van het leven beroven, maar overleefde het drama ternauwernood.

Bert in de gevangenis, zowat het laatste wat we van hem zagen.© Familie

Na een nieuwe ontsnappingspoging kwam hij in een zwaarbeveiligde cel terecht. Maar het volgende ontsnappingsplan ontsproot al in zijn brein: in hongerstaking gaan en hopen op een minder streng gevangenisregime. Dat lukte en Bert dook onder. Het laatste wat de kijker van hem zag, was dat hij verdween op een containerschip. Is Bert nu terug en hebben de fans gelijk? Dat zal de nabije toekomst uitwijzen.

‘Familie’, VTM, maandag tot vrijdag om 20.00 uur
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER