Een bekladde verkiezingsaffiche uit 2019 - ook toen al werden de affiches van Zuhal Demir vaak beklad of vernield

Verkiezingsaffiches Zuhal Demir vernield en beklad: hoe schadelijk is dat voor een politicus of partij?

In zowat de hele provincie Limburg worden de verkiezingsaffiches van Zuhal Demir beklad en vernield. Sommige affiches zijn in brand gestoken, op andere plaatsen werd haar naam of gezicht besmeurd met rode verf. Sommige affiches werden zelfs beklad met hakenkruisen en zware beledigingen. "Dit hoort er jammer genoeg bij", zegt expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke.

Slogans met verf, een subtiel snorretje of een tand die zwart gekleurd wordt: het bekladden van verkiezingsaffiches is van alle tijden. Maar bij de posters van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) gaat het nu wel heel ver, sommige zijn zelfs in brand gestoken. Demir wijst met een beschuldigende vinger naar boze boeren en aanhangers van de Turkse president Erdogan.  

Maar Zuhal Demir is niet de enige politicus die eraan moet geloven, ook affiches van andere partijen worden beklad en vernield."Het vernielen of bekladden van verkiezings- of politieke affiches gebeurt al heel lang. Ook al in de tijd van Napoleon werden er standbeelden of schilderijen beklad. Dat is nu dus niet anders, het hoort er gewoonweg bij", legt expert Reinout Van Zandycke uit in De Wereld Vandaag op Radio 1.    

De manier van campagnevoeren is wel veranderd: "Vroeger, toen er nog geen digitale en sociale media waren, werd er vooral in de laatste maanden voor de verkiezingen campagne gevoerd. Met een affiche kon je je toen als politicus duidelijk kenbaar maken. Vandaag zijn politici permanent online campagne aan het voeren, dat maakt affiches minder belangrijk dan vroeger."

Beluister hier het gesprek met expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke in De Wereld Vandaag op Radio 1:

Voor politici die minder bekend zijn of maar weinig in de klassieke media komen, kunnen affiches wel nog steeds een belangrijk campagnemiddel zijn. "Wanneer iemand bijvoorbeeld de enige kandidaat is in zijn of haar gemeente voor de Europese verkiezingen, dan kan zo'n affiche wel echt een verschil maken. Voor iemand bekend, zoals Zuhal Demir, heeft dat veel minder impact."

Volgens Van Zandycke zijn politici van extreme partijen, politici die veel in de media komen of politici die zelf de controverse opzoeken, het vaakst slachtoffer van vandalisme. "Eigenlijk is dat heel logisch, dat is het principe van hoge bomen vangen veel wind."

"Menselijk is het natuurlijk niet fijn als mensen je affiches vernielen of bekladden. Ook niet voor de vrijwilligers trouwens, die heel veel tijd en moeite steken in het ophangen van al die posters." Maar er is ook wel een klein voordeel aan de vernielingen verbonden, volgens Van Zandycke: "Het is niet leuk, maar het is wel weer een aanleiding voor politici om hun kernboodschap te herhalen. En in tijden van verkiezingen is het altijd een goede zaak als je in de media aan bod kan komen."

Bekijk: Hoe belangrijk is de verkiezingsaffiche nog in deze digitale tijden?

Videospeler inladen...

Meest gelezen