De politie, het gemeentebestuur en de organisatoren werken samen om de veiligheid van zowel festivalgangers als inwoners te garanderen.© Chris Nelis

Extrema Outdoor verwacht 80.000 festivalgangers: “Alcoholcontroles ook in naburige politiezones”

Genk -

Niet alleen in de politiezone Carma, ook in de omliggende zones zullen er tijdens het driedaagse festival Extrema Outdoor komend weekend alcoholcontroles zijn. De organisatoren zorgen voor alcoholtesters opdat bezoekers weten of ze veilig achter het stuur kunnen kruipen.

Chris Nelis

Met zo’n 80.000 bezoekers wordt het record van het dancefestival van vorig jaar (70.000) verbroken. Voor de organisatoren en de veiligheidsdiensten is dat reden genoeg om een tandje bij te steken in functie van de veiligheid voor zowel festivalgangers als inwoners. “We zijn hier al een jaar op voorhand mee bezig”, zegt korpschef Geert Verheyen van de politiezone Carma. “Van elke editie is een diepgaande analyse gemaakt, en er is bijgestuurd om te komen tot een concept dat werkt. Vorig jaar waren er rondtrekkende groepjes die halskettingen van vrouwen aftrokken. Daar gaan we nu nauwgezetter op toezien. Ook op het vlak van alcohol en drugs blijven we inzetten.”

Testlab

“Het testlab waar drugs geanalyseerd kan worden, komt er opnieuw”, vervolgt Verhyen. “Ook zijn er de waarschuwende boodschappen die wijzen op het gevaar van drugs. We merken dat xtc-pillen almaar gevaarlijker worden. Er is een toename van de chemische stof MDMA in de pillen. Ook gebeurt het dat mensen een pil nemen, het gevoel hebben dat die niet werkt en dan maar een tweede pakken. Zo wordt het wel heel erg gevaarlijk. We hebben ook bijstand gevraagd van nabijgelegen politiezones om op hun grondgebied alcoholcontroles te houden.” De organisatoren van Extrema Outdoor stellen dan weer alcoholtesters ter beschikking.

Alcoholtesters

Verspreid over de drie dagen worden zo’n 80.000 festivalgangers verwacht. Zaterdag en zondag zijn al uitverkocht. Voor vrijdag zijn er nog kaarten ter beschikking. Om de druk wat te verzachten wordt de bezoekersstroom gespreid over de ingang via de Kelchterhoefstraat en de ingang via het Klein Hoevestraatje. Parkeren kan in Kelchterhoef (2.600 auto’s) en Europark (2.300 auto’s). Ook zullen er shuttles worden ingezet die festivalgangers zullen oppikken en afzetten op diverse terreinen. De exacte locaties daarvan zijn te vinden op de website van Extrema Outdoor.

Nieuw dit jaar is dat er een shuttle wordt ingezet die pendelt tussen Genk-station en het festivalterrein. Voorts zijn er rekken voor in totaal duizend fietsen. “Zowel voor inwoners als voor bezoekers streven we naar een vlottere verkeersdoorstroming”, zegt burgemeester Alain Yzermans (Vooruit).

Organisator Lomme Valkeneers geeft ten slotte nog mee dat Extrema Outdoor deel uitmaakt van We Care a Lot. “Alle festivalorganisatoren hebben te maken met bepaalde issues die eigen zijn aan een festival”, zegt Valkeneers. “Door samen te werken kunnen we die in het geheel veel beter aanpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer