Axios: Biden hield munitielevering aan Israël tegen

Nieuws
De Amerikaanse regering heeft afgelopen week een levering van munitie aan Israël stopgezet, bericht nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het is voor het eerst sinds 7 oktober dat de Verenigde Staten zulke militaire leveringen pauzeren.
anp
zondag 5 mei 2024 om 17:45
Afbeelding
beeld anp

Het is niet duidelijk waarom de regering van president Joe Biden de munitie tegenhield, maar de actie is in Israël met bezorgdheid ontvangen. Biden spreekt zich steeds kritischer uit over het Israëlische oorlogsbeleid in de Gazastrook en is bijvoorbeeld tegen een grootschalige aanval op de stad Rafah. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijft volhouden dat die sowieso zal plaatsvinden. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wilde niet uitsluiten dat er consequenties aan zo’n aanval zouden zitten.

In Rafah zitten zo’n 1,5 miljoen Palestijnen, van wie een groot deel gevlucht is voor het geweld uit het noorden van Gaza. Netanyahu zegt dat er ook Hamasstrijders in Rafah zitten en dat Israëlische troepen dus de stad binnen moeten gaan. De VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, zijn bang dat er veel burgers worden gedood bij zo’n operatie. Netanyahu suggereerde afgelopen week dat hij de aanval desnoods wil doorzetten zonder Amerikaanse steun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Conservatieven in Bulgarije leiden in zesde stemming in drie jaar

De partij van de conservatieve voormalige premier Boiko Borisov eindigt als eerste bij de zesde parlementsverkiezingen in Bulgarije in drie jaar, blijkt uit exitpolls.

Afbeelding

President Macron schrijft nieuwe verkiezingen uit na nederlaag

De Franse president Emmanuel Macron schrijft nieuwe parlementsverkiezingen uit nadat bekend was geworden dat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen.

Afbeelding

CDU na verkiezingswinst: Duitse kiezers willen koerswijziging

Volgens de Duitse oppositieleider Friedrich Merz van de centrumrechtse christendemocraten (CDU) is de voorspelde overwinning van zijn partij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement het bewijs dat kiezers een koerswijziging willen.

Afbeelding

Wilders haalt uit naar generaal Eichelsheim

PVV-leider Geert Wilders heeft uitgehaald naar de hoogste militair, generaal Onno Eichelsheim. Wilders hekelt de uitspraken van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) in het televisieprogramma Buitenhof over de bevrijdingsactie van het Israëlische leger van vier gijzelaars in d..

Afbeelding

Radicaal-rechts groeit, centrumrechts weer grootste in EU-parlement

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) blijft de grootste fractie binnen het Europees Parlement, zo blijkt uit de eerste prognose op basis van exitpolls van de Europese verkiezingen. Radicaal-rechts wint, terwijl liberalen en groenen flink verliezen.

Afbeelding

N-VA lijkt Vlaams Belang voor te blijven in Vlaanderen

Volgens de voorlopige resultaten van de verkiezingen in Vlaanderen wordt niet het radicaal-rechtse Vlaams Belang, maar de Vlaams-nationalistische N-VA de grootste partij in het Belgische gewest.