De banken van de Samen Vooruit-fractie waren leeg.© gvb

Gemeenteraad

Samen Vooruit verlaat kwaad Lommelse gemeenteraad na verwijten CD&V-raadslid: “Zwarte saus over mooi dossier”

Lommel -

De Lommelse gemeenteraad bereikte dinsdag een kookpunt toen de voltallige oppositiefractie Samen Vooruit uit protest de zitting verliet. De aanleiding was een ontspoorde discussie over de geplande herinrichting van het Burgemeesterspark.

Geert Van Baelen

Gek genoeg was de voltallige gemeenteraad het er wel over eens dat een renovatie van het Burgemeesterspark nodig is. Het begon nog rustig met een uitvoerige toelichting door schepen Joris Mertens (CD&V) over de geplande herinrichting met veel groen en een evenementenzone. “We hopen dat het plan hier vanavond goedgekeurd wordt, en dat we eind augustus na de zomeractiviteiten kunnen starten met de werken”, stelde Mertens.

Oppositieraadslid Rina Ven (Samen Vooruit) ging akkoord met het feit dat, 30 jaar nadat de stad het park heeft aangekocht, een opfrisbeurt welkom is. “Wel missen we in het dossier een ontwerpplan dat een duidelijker beeld zou geven van de toekomstige beleving. De geraamde kostprijs is tenslotte 361.000 euro.”

Hoewel schepen Mertens meende dat zijn uitleg duidelijk genoeg was geweest, toonde hij zich bereid om de ontwerper uit te nodigen voor een toelichting, maar hij wilde het punt wel laten stemmen.

Sneer

Samen Vooruit bleef te veel onduidelijkheden zien in het dossier en besloot zich daarom te onthouden bij de stemming. Dat schoot bij CD&V-raadslid Jaak Theuws in het verkeerde keelgat. “Ik had eerder verontschuldigingen verwacht, omdat jullie zelf nooit iets aan het park hebben gedaan. Het laten verloederen, dat krijgt jullie voorkeur”, sneerde hij naar Samen Vooruit.

“Brutale aantijging”

Gemeenteraadsvoorzitter Stijn Mertens maande aan de discussie te sluiten. Maar raadslid Walter Cremers (Samen Vooruit) eiste wederwoord. “Ik wil antwoorden op deze brutale aantijging”, stelde hij.

Toen Mertens wou overgaan naar het volgende punt, trok oppositieraadslid Sooi Van Limbergen (PVDA) ook nog eens hardop de “neutraliteit van de voorzitter” in twijfel. Die reageerde dat hij hiervan nota had genomen. In het tumult riep Cremers naar Theuws dat een CD&V-fractieleider destijds nog betrokken was geweest bij plannen om een appartementsblok in het park te zetten.

Schepen Joris Mertens (CD&V) zuchtte: “jullie zijn erin geslaagd om een zwarte saus te gieten over een mooi dossier.” Uiteindelijk kon Samen Vooruit zich niet vinden in de gang van zaken en verliet de zitting. “De voorzitter had moeten ingrijpen toen raadslid Theuws na de stemming het debat heropende met zijn uitval, en tenminste raadslid Cremers hierop laten reageren”, stelde Samen Vooruit in een mededeling achteraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer