Cian Uijtdebroeks verliest tiental seconden tegenover concurrenten in zware bergrit, vroege vluchter Valentin Paret-Peintre steekt landgenoot Romain Bardet de loef af

Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) heeft dinsdagmiddag de tiende etappe in de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De 23-jarige Fransman was na een bergrit van 142 kilometer vanuit Pompei de beste op de slotklim richting Bocca della Salva. Landgenoot Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) werd tweede, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) derde. Tadej Pogacar (UAE Emirates) liet de vluchters hun ding doen en behield met sprekend gemak zijn roze trui. Witte trui Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) kraakte ietwat in de slotkilometer en gaf een tiental seconden toe op Pogacar en co.

Marnix Taes

Roze trui: Tadej Pogacar (Slo)

Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)

Blauwe trui: Tadej Pogacar (Slo)

Witte trui: Cian Uijtdebroeks

Hoe kwam de zege tot stand?

Uiteraard kende de rit zijn beslag op de achttien kilometer lange slotklim Bocca della Selva. Drie renners vochten het tegen elkaar uit: Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike) leek lang op weg naar de overwinning, maar werd in de slotkilometers gecounterd door Valentin Paret -Peintre (Decathlon-AG2R-La Mondiale). Ook Romain Bardet (DSM-firmenich) ging hem nog voorbij.

Het drietal maakte aanvankelijk deel uit van een grote groep van zesentwintig renners die bij gratie van Team UAE en Tadej Pogacar iets voorbij half koers mocht wegrijden. Het was vervolgens de Intergiro tussensprint - nog voor de slotklim - die de kopgroep uit elkaar deed vallen. Filippo Fiorelli (Group Bardiani CSF) versnelde en in schuifjes volgden Jan Tratnik, Romain Bardet (DSM – firmenich), Marco Frigo (Israel – Premier Tech), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) en Valentin Paret Peintre (AG2R) in zijn spoor. Op de Bocca della Selva toonden Paret-Peintre, Bardet en Tratnik zich de sterksten, met het bekende resultaat.

Mooie bonus voor Valentin Paret-Peintre: zijn oudere broer Aurélien kwam nog als vijfde over de meet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bron: Discovery+

Wat gebeurde er vooraf?

Oorlog in het peloton in de aanvangskilometers. Een eerste kopgroep met Quinten Hermans, Simon Clarke en later ook Alessandro De Marchi reed quasi meteen weg en kreeg zo’n driekwart minuut voorsprong. Doorlopend probeerden renners de brug te slaan maar niemand die daar echt in slaagde. In het eerste koersuur lag de gemiddelde snelheid boven de vijftig kilometer per uur.

Vooraan moest Quinten Hermans lossen, maar daar profiteerde ploegmaat Kaden Groves van. Achter koplopers De Marchi en Clarke kwam hij in de tussensprint als derde over de streep, waardoor hij zes punten inliep op paarse trui Jonathan Milan. De Italiaan van Lidl-Trek zat te ver om zelf ook te scoren.

Voor de slotklim pakte Simon Geschke (Cofidis) de volle buit op Camposauro, de eerste col van de dag, gewaardeerd als tweede categorie. Met vierenvijftig punten in totaal springt Geschke naar de tweede plaats in het bergklassement, weliswaar op stevige afstand van Tadej Pogacar die 104 punten heeft.

Wat deden de favorieten?

Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) had zichtbaar een moeilijke slotklim en verloor in de laatste kilometer de aansluiting met de groep der favorieten. Hij kon uiteindelijk wel zijn witte trui vasthouden, maar baalde zichtbaar na de meet.

Ben O’Connor (Decathlon-AG2R) won het sprintje van de klassementsrenners, met Martinez, Pogacar, Thomas en Rubio in zijn zog.

Omdat Tadej Pogacar en UAE Team UAE Emirates de vlucht lieten wegrijden, konden een aantal renners zich opnieuw de top tien binnen rijden. Romain Bardet begon als veertiende aan de rit, op bijna acht minuten, maar vanuit de vlucht plaatste hij zichzelf ineens opnieuw in de top tien.

-Omdat ook Filippo Zana (Jayco-Alula) zichzelf terug in de top tien kon rijden, werden een aantal ploegen toch nerveus. Bahrain-Victorious zette zich mee aan kop van het peloton om de zesde plaats van Antonio Tiberi veilig te stellen, wat ook lukte.

Wat deden de Belgen?

Quinten Hermans was de eerste aanvaller van de dag. Hij vertrok meteen op kilometer nul vanuit het zog van de neutrale wagen en kreeg veteraan Simon Clarke (37) van Israel – Premier Tech mee. Twintig kilometer lang reden ze met twee voor het peloton uit. Nadien kwam Alessandro De Marchi (Jayco – Alula) aansluiten. Hermans scoorde geen punten bij zijn medevluchters omdat hij niet meer wilde of kon overnemen. Het leidde tot veel gesticuleren bij De Marchi.

Mauri Vansevenant was er duidelijk ook op gebrand om mee te gaan met de vroege vlucht. Ploegmaat Bert Van Lerberghe assisteerde en piloteerde hem naar voor, maar aanvankelijk zonder succes. Toen na de tussensprint de grote vluchtgroep vertrok, was Vansevenant wel mee met ploegmaat Alaphilippe.

Verder nog iets dat je moet weten?

Gewezen witte trui Lucas Plapp (Jayco-Alula) moest al lossen op tachtig kilometer van de meet. Ook hij lijkt slachtoffer van de ziektegolf die door het peloton gaat.

Ook Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) voelde zich duidelijk niet lekker. Hij zat wel mee in de kopgroep, maar liet zich op veertig kilometer van de streep uitzakken tot bij de volgwagen. Daarna parkeerde hij helemaal.

Op korte afstand van elkaar volgden een paar onverwachte hindernissen voor het peloton: eerst een loslopende hond, daarna tifosi met roze rookbommen en toen meldde Eurosport ook nog dat er een rotsblok op de weg was gevallen. De organisatie en de carabinieri slaagden erin om het tot bij de vangrail te verplaatsen waardoor de renners veilig konden passeren.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer