Amnesty levert bewijzen van vervolging Rohingya: “Elke vrouw verkracht door andere soldaat”

© REUTERS

Amnesty International voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht vervolgen. De organisatie roept de internationale gemeenschap dringend op om stappen te ondernemen.

De afgelopen weken sloegen in de Myanmarese provincie Rakhine al meer dan 530.000 Roghingya op de vlucht. Voor het rapport ‘My World Is Finished: Rohingya Targeted in Crimes against Humanity in Myanmar’ voerde Amnesty gesprekken met meer dan 120 van hen. De mensenrechtenorganisatie interviewde ook 30 dokters, hulpverleners, journalisten en Bengalese ambtenaren. Experten van de organisatie analyseerden daarnaast satellietbeelden en -data, en verifieerden foto’s en video’s met beelden vanuit Rakhine.

© AP

Hun conclusie is dat de Myanmarese veiligheidsdiensten systematisch, georganiseerd en nietsontziend geweld plegen tegen de volledige Rohingya-bevolking. Volgens Amnesty zijn honderdduizenden mensen er het slachtoffer geworden van misdaden tegen de mensheid.

Moord en verkrachting

De Myanmarese veiligheidstroepen zijn schuldig aan moord en bloedbaden, zegt Amnesty. De organisatie beschrijft in het rapport hoe die troepen dorpen omsingelen en schieten op iedereen die probeert te vluchten. Vervolgens worden alle huizen in het dorp platgebrand. Wie niet wegraakt, ouderen en mensen met een fysieke beperking, worden daarbij levend verbrand. Dat zou volgens getuigen gebeurd zijn in tientallen dorpen.

Amnesty analyseerde data van warmtebronnen geregistreerd door klimaatsatellieten. Daaruit blijkt dat er in Rakhine-staat sinds 25 augustus minstens 156 grote branden gewoed hebben. Wellicht zijn het er meer omdat niet alle brandhaarden door de satellieten gedetecteerd worden.

Het rapport maakt ook gewag van verkrachting en seksueel geweld. “Alle vrouwen werden volledig uitgekleed. Ze hadden hele sterke houten stokken. We kregen eerst klappen op het hoofd om ons te verzwakken. Dan sloegen ze ons (in de vagina) met de houten stokken. Ze verkrachtten ons. Een andere soldaat voor elke vrouw”, getuigt de 30-jarige S.K.

© AP

Tientallen ooggetuigen maakten tijdens Amnesty’s onderzoek melding van specifieke veiligheidseenheden die verantwoordelijk zijn voor de ergste geweldplegingen. Daarbij zijn steevast het Westelijke Commando van het leger, de 33ste Infanterie Divisie en de Grenswachtpolitie.

Actie nodig

“De Myanmarese autoriteiten blijven de feiten ontkennen en denken blijkbaar dat ze kunnen wegkomen met grootschalige moordpartijen. Maar de resultaten van diepgaand mensenrechtenonderzoek en moderne technologie kunnen niet langer genegeerd worden”, zegt Tirana Hassan, Amnesty’s Crisis Response Director.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen. “Het uiten van publieke verontwaardiging volstaat niet langer. Er moet een duidelijk signaal komen tegen de misdaden tegen de mensheid die momenteel gepleegd worden door het leger in Myanmar. Militaire samenwerkingsverbanden moeten worden opgezegd, wapenembargo’s ingevoerd en sancties uitgevaardigd tegen individuen die verantwoordelijk zijn voor het geweld”, besluit Hassan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen