© hbvl

Vande Lanotte en Reynders geven op, De Wever wil net versnellen

De opdracht van de federale informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte is mislukt en zal maandag stoppen. Op Vlaams niveau wil informateur Bart De Wever (N-VA) de regeringsvorming dan weer versnellen.

Yves LAMBRIX/Timmie VAN DIEPEN

Maandag moeten Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) bij de koning verslag uitbrengen van hun informatieronde. Daar zullen ze aangeven dat ze er niet uitgeraken en hun opdracht bijgevolg teruggeven. Dat bevestigt een goedgeplaatste bron.

Diametraal

Op 30 mei kregen Reynders en Vande Lanotte van koning Filip de opdracht om het speelveld te verkennen en op zoek te gaan naar mogelijkheden voor een nieuwe federale regering. Op 26 mei kwamen N-VA en PS als grootste partijen uit de bus in hun landsdelen, maar zij staan diametraal tegenover elkaar in hun toekomstvisie voor het land. Bovendien kende Vlaanderen een ruk naar rechts en stemde Wallonië vooral links.

N-VA zegt niettemin te willen praten met de PS op voorwaarde dat er een grote staatshervorming richting confederalisme op tafel komt. Maar op het partijbureau maandagavond stelde de N-VA vast dat de partij van Elio Di Rupo – of moeten we zeggen Paul Magnette, die meedingt om het echte leiderschap van de PS – officieel niet met hen wil praten. “De PS weigert elk gesprek met ons, wij niet met hen. Zij die zeggen er zo van te houden, dragen het ten grave. #België”, tweette ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gisterochtend vroeg.

© Photo News

Loskoppeling

Daarmee lijkt de federale deur voorlopig potdicht. En dat heeft ook gevolgen voor de regionale formaties. Waar daar afwachtend werd gekeken naar het federale niveau, lijkt het er nu op dat die gesprekken worden losgekoppeld. Daardoor kunnen op regionaal niveau de eerste stappen richting regeringsvorming worden gezet. Dat regionale dynamisme is al te merken aan Waalse zijde.

Het betekent ook dat de onderhandelingen op Vlaams niveau in een stroomversnelling kunnen komen. Deze week start informateur Bart De Wever zijn laatste gespreksronde met alle partijen, uitgezonderd de PVDA. In de wandelgangen is te horen dat hij volgende week met de eerste concrete resultaten wil komen. Dit is niet toevallig, want volgende week woensdag legt Liesbeth Homans (N-VA) de eed af als Vlaams minister-president ad interim. Geert Bourgeois vertrekt immers naar het Europees Parlement.

Vlaamse regering

De Wever en zijn partijbureau houden nog altijd twee pistes open. Een eerste is Vlaams Belang laten meeregeren, in de veronderstelling dat die partij zichzelf daardoor in de vernieling zal rijden omdat hun radicale oplossingen niet zullen werken. Het probleem hierbij is dat geen enkele andere Vlaamse partij de vijf zetels wil leveren die N-VA en Vlaams Belang aan een meerderheid moeten helpen.

De tweede, meer valabele piste is dat N-VA een Vlaamse regering vormt met Open Vld en een derde partij. CD&V lijkt hier betere troefkaarten in handen te hebben dan sp.a. Bovendien zal CD&V hemel en aarde bewegen om op Vlaams niveau in de meerderheid te zetelen, als een soort levensverzekering voor mogelijke deelname op het federale niveau.

Wat er ook van zij, de kans is groot dat de Vlaamse onderhandelingen een versnelling hoger gaan en dat Bart De Wever volgende week een eerste concreet voorstel op tafel legt. Hoewel N-VA zich niet wil vastpinnen op een datum – traditioneel wordt de Vlaamse regering vóór 11 juli gevormd – zijn de kansen serieus gestegen om in Vlaanderen snel een nieuwe regering in de steigers te zetten. Maar de federale onderhandelingen lijken ondertussen een werk van lange adem te worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer