© rr

Kindermishandeling in crèche, verzorgster naar rechtbank: “Ouders hopen op een eerlijk proces”

De raadkamer heeft vrijdagmiddag de 23-jarige voormalige kinderverzorgster C.F. uit Schoten naar de correctionele rechtbank verwezen. Dat bevestigt haar advocaat, meester Tim Smet. “We hebben ons niet verzet en zullen voor de rechtbank de omstandigheden schetsen waarin de feiten zich hebben voorgedaan”, aldus Smet.

sare

C.F. wordt vervolgd voor slagen en verwondingen die ze als kinderverzorgster van de intussen opgedoekte Kiddy Watch-crèches - met vestigingen in Schoten en Antwerpen-Centrum - toebracht aan kleine kinderen. De feiten kwamen aan het licht in mei vorig jaar toen de zaakvoerster van de crèche met camerabeelden naar de politie stapte. Op die beelden was duidelijk te zien hoe C.F. een zes maanden oude baby ruw door elkaar schudde, hard aan het kinderstoeltje trok en het kind zeer hardhandig vastnam.

Het parket kon vrijdag niet reageren op de vraag hoeveel slachtoffers C.F. maakte, maar minstens één ouderpaar stelde zich burgerlijke partij tegen de jonge Schotense vrouw. “Zij hopen op een duidelijk en eerlijk proces om deze periode te kunnen afsluiten”, zegt hun advocaat Walter Damen. “Ze willen erkend worden als slachtoffer.”

Of het kind blijvende gevolgen zal ondervinden van de feiten, is nog niet duidelijk. “Ik ga daarom ook voorbehoud vragen in verband met de impact”, aldus Damen. “Want een impact is er zeker, maar het is nog afwachten of die zich nog zal herstellen.”

Uitbaatster burgerlijke partij

Ook Larissa Van Wesemael, de toenmalige uitbaatster van Kiddy Watch, zal als burgerlijke partij aanwezig zijn op het proces. In de nasleep van de feiten werd Kiddy Watch eerst tijdelijk en uiteindelijk definitief gesloten door Kind en Gezin. “Helaas kon de organisator niet overtuigen van een kwaliteitsvolle opvang op cruciale onderdelen van de werking”, luidde de motivatie van Kind en Gezin in juli 2017.

De uitbaatster is er van overtuigd dat niet de eerdere negatieve inspectieverslagen en opmerkingen, maar wel de feiten die C.F. pleegde en de daaropvolgende negatieve publiciteit de sluiting van haar crèches veroorzaakte. “De aangehaalde redenen dateerden uit het verleden en waren al opgelost”, zegt haar advocaat Bram Cuyvers. “Dat zullen we in de rechtbank aantonen.”

© Wim Hendrix

De zaak zorgde vorig jaar voor heel wat opschudding, tijdens het onderzoek trok onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe zich terug nadat een wrakingsverzoek was ingediend door advocaat Walter Damen. Die vond dat Van Cauwenberghe het geheim van het onderzoek geschonden had door in een interview in Humo te vertellen wat C.F. hem tijdens een verhoor gezegd had.

Eerder was door een verzoekschrift van Damen ook al de eerste aflevering van het televisieprogramma De Rechtbank op televisiezender Vier tegengehouden, ook omdat daar het verhoor zou getoond worden. Uiteindelijk werd in onderling overleg beslist het fragment definitief niet uit te zenden.

Voormalig kinderverzorgster C.F. heeft ondertussen een andere job. “Ze beseft dat ze niet meer als kinderverzorgster kan werken”, zegt advocaat Tim Smet. Toen de feiten bekend raakten, kreeg C.F. zelfs doodsbedreigingen. “Het gaat nu relatief goed met haar”, zegt Smet. Het onderzoek naar de klacht over de doodsbedreigingen loopt nog.