Direct naar artikelinhoud
Islamschool

Burgemeester Genk: "Jambon anderhalve maand geleden al onderzoek naar groep islamschool gevraagd"

Burgemeester van Genk Wim Dries.Beeld Photo News

Vandaag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan dat hij Staatsveiligheid een onderzoek zou laten uitvoeren naar de plannen van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüş om in Genk een islamschool op te richten. Genks Burgemeester Wim Dries (CD&V) stelde vanavond in Terzake dat hij reeds anderhalve maand geleden zo'n onderzoek had gevraagd aan Jambon.

Demir beschuldigde Dries eerder nog omdat hij zich volgens haar "overgeeft aan mensen die het niet goed voorhebben met Genk". Op Twitter meldde ze daarna dat ze aan Jambon had gevraagd om een onderzoek te voeren naar de plannen voor de islamschool. "Ik weiger me neer te leggen bij een school die kleutermeisjes sluiert en islamisme promoot", stelde ze.

Twitter bericht wordt geladen...

Dries reageerde vanavond in Terzake verbolgen. Begin augustus zou hij al bij Jambon en minister van Justitie Koen Geens informatie hebben gevraagd over de Communauté Musulmane de Belgique, de vzw die het pand voor de school wou kopen. Van de lokale taskforce van de Staatsveiligheid ontving de burgemeester toen een advies, waarin werd aangegeven dat er geen gevaar was voor de openbare orde. Ook Binnenlandse Zaken beloofde de zaak te onderzoeken, maar sindsdien vernam Dries naar eigen zeggen niets meer.

Verkiezingscampagne

"Ik ben verrast dat Jambon op verzoek van mevrouw Demir wel een onderzoek start, maar op verzoek van een burgemeester anderhalve maand geleden niet. Dat vind ik een vreemde situatie." De Genkse burgemeester insinueerde dat de gespierde taal van Demir en Jambon omtrent dit dossier eerder moet worden gezien in het licht van de verkiezingscampagne.

Jambon reageerde meteen op de aantijgingen via Twitter. "Bevraging door Staatsveiligheid is anderhalve maand geleden gebeurd op vraag van collega Geens en mezelf. Resultaten zijn overgemaakt. Maar dat was VOOR de verkoopsprocedure. Wat ik vandaag vraag, is bijkomend onderzoek NA de verkoop, specifiek rond de financiële structuren."

Twitter bericht wordt geladen...