Leiestraat en Weidestraat in Kuurne staan onder water na onweersbui
Foto: Francis Benoit

Onweersbui zet straten en huizen blank in Kuurne, Marke, Lauwe en Kortrijk

In het zuiden van West-Vlaanderen is er zondagavond wateroverlast geweest door een hevig onweer. Verschillende straten stonden blank en huizen liepen onder. Ook het festival Kokopelli in Gullegem werd vroegtijdig stopgezet. De organisatie was bang dat de tenten zouden wegwaaien. De brandweerzone Fluvia kreeg 70 oproepen binnen. 

Gisteravond om 20 uur barstte een hevig warmteonweer los boven Zuid-West-Vlaanderen. De streek van Lauwe, Marke, Kuurne en Kortrijk kreeg de volle laag. De brandweerzone Fluvia kreeg 60 à 70 oproepen binnen van wateroverlast, zegt brandweerkapitein Florian Vandecasteele:

"Door de combinatie van regen en wind konden de rioolputjes het vele water niet meer slikken en spoot het uit de riooldeksels. Daardoor stonden heel wat straten blank en ook huizen kregen water binnen. Eenmaal we de riooldeksels geopend hadden, kon het water wegtrekken, maar er is nog heel wat kuiswerk nodig. Het stinkende rioolwater en de modder liepen toch in een aantal huizen en garages binnen."

Bekijk: vandaag is het slijk en modder opruimen in Kuurne

Videospeler inladen...

Oude rioleringen deel van het probleem

"In Kuurne liepen 2 straten onder water, de Leiestraat en de Weidestraat", vertelt burgemeester Francis Benoit (CD&V). "Het water stroomde uit de riooldeksels en bedreigde 30 huizen. Het liep binnen in een 5-tal woningen. Dat zorgde voor veel schade aan tapijten en meubels. Er stonden geen kelders onder water, maar het water stond toch zo'n 2 à 3 cm hoog in de huizen."

Volgens de burgemeester is er meer aan de hand dan zomaar een onweersbui: "Het is zo dat in een bepaalde zone in die Leiestraat er meldingen waren van water dat opborrelt in de toiletten of riooldeksels die "dansen". Telkens werden de rioleringen vrijgemaakt, maar er is een groter, structureel probleem. De rioleringen in de Leiestraat zijn zo'n 40 à 50 jaar oud. We gaan dat zeker moeten bekijken."

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de wateroverlast in Kuurne niets te maken heeft met wegenwerken die bezig zijn. "Er zit een zwak punt in de riolering op een plaats waar al het water van Kuurne passeert in de richting van de Leie. We zullen dat verder onderzoeken zodat we met Aquafin dat probleem kunnen oplossen."

Gevoel van samenhorigheid

"We waren overdonderd, het was een echte stormvloed", vertelt buurtbewoonster Hanne. "Het is rioolwater dus het geeft ook een enorme stank. Gelukkig is het enkel in de kelder en in de garage gelopen en is het huis gespaard gebleven. We zijn nu volop aan het kuisen en hopelijk krijg ik de stank ook weg. Ik ga nu bleekwater halen en dan beginnen poetsen."

Overal in de straat zie je mensen die hun huis, garage, kelder of oprit aan het kuisen zijn. "Er heerst een groot gevoel van samenhorigheid. Iedereen wil elkaar helpen. Ik dacht gisteren even dat er een feest ging losbarsten, want iedereen was er voor elkaar."

Buurtbewoners hebben vandaag hun handen vol met opkuisen
Foto: VRT NWS

"Mijn vader woont hier, maar hij is op vakantie dus ik ben aan het opkuisen", vertelt Koen. "Het is dramatisch. Wat er precies gebeurd is, weet ik niet, maar de straat stond helemaal onder water. Er ligt overal water en modder in huis."

Ook Ronny is met de hogedrukreiniger aan de slag. "In de kelder stond 10 centimeter water. Ik woon hier al 35 jaar. 20 à 25 jaar geleden stond het hier ook onder water na een hevige hagelbui, maar sindsdien hebben we nooit problemen gehad. Mijn vrouw is de kelder aan het kuisen en ik de oprit. Gelukkig is het water niet in huis gelopen, want het is geen proper regenwater, maar modder."

Op straat ligt een spoor van slijk en modder
Foto: VRT NWS

Valputten opnieuw onder water

Ook bij turnclub Vaste Vuist in Lauwe meten ze vandaag de schade op. Het is bijna dag op dag een jaar geleden dat de turnhal helemaal onder water stond door hevige regen. Toen was er voor bijna 100.000 euro aan schade. Ook nu is er veel materiaal kapot. 

"Onze voorzitter werd gebeld door de buren van voetbalclub White Star Lauwe", zegt Thomas Isebaert, secretaris van de turnclub. "We waren allemaal in Wevelgem, op het dansoptreden van onze club. Met een aantal mensen zijn we hierheen gekomen en toen zagen we dat het weer hetzelfde is als vorig jaar."

Opnieuw stroomde het water van de voetbalvelden de turnzaal binnen. "De vulling van de put - mousse blokken - zijn deze keer droog. De matten die op de bodem liggen, zijn wel al weggehaald, omdat ze kapot zijn. We wachten nu op het verslag van de expert en de leverancier om te kijken wat we kunnen doen en hoeveel het allemaal gaat kosten".  

Aan de ramen en de deur liggen sinds de vorige keer zandzakken, zo'n 2 rijen hoog. "Misschien heeft dat wat water buitengehouden. De plannen om het voetbalveld opnieuw aan te leggen zijn er, maar ze moeten nog uitgevoerd worden."

Bijna dag op dag een jaar geleden liep het water ook binnen bij de turnclub
Foto: Joerie Dewagenaere

Ook het festival Kokopelli in Gullegem, bij Wevelgem, bleef niet gespaard van de wateroverlast. "Het laatste optreden was gelukkig al gedaan, waardoor er minder volk was. Ook de meeste gezinnen met kindjes waren al naar huis", laat de organisatie weten.

"Er werd even geschuild en gedanst in de regen, maar toen de stroom uitviel en het terrein een zwembad werd, waren we genoodzaakt om het festival te stoppen. Er was wel wat paniek. Na advies van de brandweer stuurden we de bezoekers naar huis."

Deze video is beschikbaar op

Meest gelezen