© Stijn Van de Sande

Amber Jano opent ecologische pop-up Dear Planet: “Mensen overtuigen om plasticvrij en milieuvriendelijk te leven”

De jonge Opwijkse Amber Jano opende vorige week haar pop-upzaak Dear Planet in het centrum van Mechelen. Je kan er onder meer terecht voor natuurlijke verzorgingsproducten en herbruikbare artikelen om de afvalberg te verminderen. De pop-up blijft er tot eind mei.

Stijn Van de Sande

Het Mechelse stadscentrum heeft er een ecologisch winkeltje bij. In de Geitestraat 15 opende Amber Jano (25) uit Opwijk vorige week namelijk haar eigen pop-up zaak Dear Planet. Nadat Amber zelf plasticvrij en ecologisch ging leven wil ze met haar eigen winkel nu ook anderen inspireren en zelf vooral veel bijleren. In haar winkel koos ze alvast voor veel groen en meubilair gemaakt van duurzaam bamboe.

“Na mijn studies ben ik me meer gaan verdiepen in ecologie en de impact van onze levensstijl op de planeet”, zegt Jano. “Ik besliste daarom om zelf zo veel mogelijk plasticvrij te gaan leven. Maar dat volstond nog niet. Ik ontdekte namelijk ook dat er in heel wat verzorgingsproducten synthetische en giftige stoffen zitten die een enorm negatief effect hebben op je eigen gezondheid en op het klimaat. Daarom heb ik enkele maanden geleden ook de switch gemaakt naar volledig natuurlijke en biologische verzorgingsproducten.”

Uit haar eigen ervaringen ontstond het idee voor Dear Planet. “Ik vond niet meteen werk dat bij me paste en eigenlijk heb ik er altijd al wel van gedroomd om zelfstandige te worden, dat zit ook wat in de familie. Hier in Mechelen kwam ik de vzw MEST tegen dat leegstaande panden tijdelijk verhuurt voor pop-ups en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik dacht: ‘Ik ben me nu zo aan het verdiepen in deze materie, waarom doe ik er niets mee?’. Op die manier is de winkel er heel spontaan en op een vrij korte tijd gekomen.”

Duurzame scheermesjes en baardolie

In de pop-up kan je terecht voor alles wat met een plasticvrij en milieuvriendelijk leven te maken heeft. “Zo hebben we bijvoorbeeld drinkbekers en andere ‘zero-waste producten”, klinkt het. “En voor baby’s zijn er herbruikbare luiers. Voor de mannen hebben we ook duurzame scheermesjes en baardolie en voor de vrouwen een ecologisch alternatief voor tampons. Ik probeer zo veel mogelijk producten aan te bieden voor een leven zonder afval.”

“En natuurlijk heb je ook een ruime keuze uit verschillende natuurlijke en biologische verzorgingsproducten”, aldus Jano. “Zo hebben we bijvoorbeeld tandverzorgingsproducten en zelfs speciale zonnecrème. Niet veel mensen weten dat, maar klassieke zonnecrème is enorm giftig voor al het zeeleven. Daarom bied ik een ecologische variant aan die is ontwikkeld in samenwerking met een maritiem expert. Het werkt even goed, maar de vissen en andere dieren hebben er geen last van.”

Amber Jano wil tijdens de maanden dat haar zaak geopend is vooral veel bijleren. “Want ik weet zelf natuurlijk ook nog niet alles”, zegt ze. “Daarom wil ik met zo veel mogelijk mensen die hetzelfde denken in contact komen en van hen leren. Zo kunnen we hopelijk nog veel meer mensen overtuigen van een ecologisch leven. De timing is alvast perfect. De jongerenprotesten die iedere week plaatsvinden voor een beter klimaat tonen dat er een steeds groter wordend draagvlak is.”

“Hoewel de winkel nog maar een week open is, merk ik ook wel dat er heel wat interesse is”, klinkt het. “Ik heb er dus zeker goede hoop in dat dit concept zal aanslaan. Momenteel werk ik volop aan een webshop en als de winkel goed draait wil ik ook na mei, wanneer de pop-up zal sluiten, zeker nog een fysieke winkel behouden.”