© Belga

Verzet tegen coalitie met N-VA groeit bij Antwerpse sp.a: verkozenen dreigen als onafhankelijken te zetelen

Als de socialisten in een coalitie stappen met N-VA zonder stevige toezeggingen, dreigt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws opgezadeld te zitten met dissidentie bij zijn verkozenen. De Marrakesh-campagne van N-VA deed bij enkele van de zes verkozen sp.a-raadsleden de deur dicht. Het risico groeit dat één of meerderen als onafhankelijken gaan zetelen. De coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld zou dan starten met een krappe meerderheid.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: “Aartsmoeilijke gesprekken” in Antwerpen volgens sp.a-top

Los van de vraag over deelname aan het stadsbestuur of niet, moet Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws rekening houden met een ander scenario: dissidentie binnen zijn verkozenen. In een coalitie stappen zonder zware toegeving aan enkele prioriteiten van sp.a, zou ervoor kunnen zorgen dat sommigen uit de partij stappen en als onafhankelijken gaan zetelen in de gemeenteraad. De N-VA-campagne over het ­migratiepact van vorige week maakt de positie van enkele verkozen raadsleden er niet gemakkelijker op.

Hoofddoekenverbod

Hicham El Mzairh, Güler Turan en Karim Bachar moesten in 2006 onder sp.a-burgemeester Patrick Janssens al het verbod slikken op het dragen van levensbeschouwelijke tekens aan de stadsloketten, zoals de hoofddoek. Dat de partij terugkwam op die beslissing, bood hen de mogelijkheid om hun achterban te overtuigen om toch weer voor de socialisten te stemmen. Als ze de intrekking van dat verbod tijdens deze onderhandelingen niet binnenhalen, lopen ze voor de tweede keer gezichtsverlies op bij hun achterban. Deze raadsleden zijn stevig ingebed in de moslimgemeenschap van de stad.

De oproep van de burgemeester tot verzoening gaf deze raadsleden enige hoop op een nieuw en minder polariserend discours rond diversiteit. Alleen boorde de socialemediacampagne van N-VA die de grond in.

Met de herschikking van de federale regering, een N-VA op de oppositiebanken en de verkiezingen van mei 2019 in het vooruitzicht, verwachten deze raadsleden dat de burgemeester en nationaal N-VA-voorzitter nu in campagnemodus terechtkomt. De oproep tot verzoening zou dan worden bedolven onder een hevige verkiezingsstrijd.

Gewetensproblemen

Hicham El Mzairh zou aan de partijleiding al uiting hebben gegeven van zijn gewetensproblemen bij een coalitie met N-VA. Hij geraakte vanop de tiende plek rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad. El Mzairh is op geen enkele manier financieel gebonden aan sp.a en heeft zo een relatief onafhankelijke positie.

De N-VA-campagne rond het Marrakesh-akkoord kwam bij hem extra hard aan. Hij verbleef zelf lange tijd zonder papieren in België, tot hij werd geregulariseerd.

El Mzairh zou op een vergadering met de partijtop zijn intentie om als onafhankelijke te zetelen al hebben laten blijken. Hij wenste dit niet te bevestigen, maar geeft toe dat hij het bijzonder moeilijk heeft met een coalitie met N-VA zonder stevige toegevingen op het vlak van openbaar vervoer, praktijktesten rond discriminatie en erkenning van moskeeën.

(Lees verder onder de foto.)

© Victoriano Moreno

Kritische minderheid

Het rommelt al een tijdje binnen de Antwerpse sp.a. Er woedt een hevige discussie over het al of niet deelnemen aan een coalitie met de partij van Bart De Wever.

Het partijbestuur van de Antwerpse socialisten zit dinsdagavond samen. De onderhandelaars Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache brengen dan verslag uit van de lopende onderhandelingen. Ze kunnen nog rekenen op de steun van een meerderheid binnen de partij, maar de kritische minderheid laat zich steeds luider horen.

De socialistische vakbond ABVV-ACOD liet in een besloten vergadering met de onderhandelaars al weten dat ze de grootste bezwaren heeft bij een coalitie met N-VA. Stef Vonk, voorzitter van de Jongsocialisten Antwerpen, twijfelde in een tweet of een democratische partij kan besturen met N-VA. Hij deed dit na de omstreden N-VA-campagne over het migratiepact. Vonk benadrukte wel in eigen naam te spreken, maar het is tekenend voor de sfeer binnen de partij.

Meerderheid slinkt

De Wever koos voor sp.a en haar zes verkozenen omdat hem dit samen met twee Open Vld’ers een stevige meerderheid gaf van 31 zetels op de 55. Alleen dreigt die comfortabele positie als sneeuw voor de zon te verdwijnen als één of meerdere sp.a-raadsleden zouden beslissen om als onafhankelijk raadslid te zetelen. N-VA zal zich dan de vraag moeten stellen of ze met een meerderheid van 30 of 29 zetels voort wil gaan.

Mogelijk zal De Wever dan toch moeten uitkijken naar een plan B. De opties zijn echter beperkt. Groen staat allicht nu nog minder te springen om in een coalitie te stappen met N-VA dan in de dagen na de verkiezingen van 14 oktober. De andere optie is de voortzetting van de coalitie met Open Vld en de CD&V van Kris Peeters. Een coalitie van 28 zetels op de 55. Alleen zijn de afgelopen dagen tussen N-VA en CD&V nog grotere wonden geslagen dan in de verkiezingscampagne.

De Marrakesh-campagne van N-VA maakte de Antwerpse coalitievorming voor De Wever plots een pak duurder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER