Direct naar artikelinhoud
Televisie

Telenet raakt Netflix waar het pijn doet, dankzij meer topseries

Telenet raakt Netflix waar het pijn doet, dankzij meer topseries
Beeld Sven Franzen

Telenet gaat de strijd aan met Netflix. Het kabelbedrijf laat zich voor de herschikking van zijn betaaltelevisiepakketten inspireren door de aanpak van de Amerikaanse streaming-gigant.

Wie er nog mocht aan twijfelen, de Vlaamse televisiekijker wil vooral series zien. Buitenlands  en  binnenlands materiaal dat liefst in een hoog tempo verslonden wordt. De cijfers spreken voor zich. “Vorig jaar spendeerden onze klanten voor het eerst meer tijd aan het bekijken van series dan aan films”, vertelt Ils Neuts, vicepresident entertainment bij Telenet. “Onze Play-abonnees kijken gemiddeld 15 afleveringen per maand; dat is 23 procent meer dan drie jaar geleden. Het is een internationaal fenomeen. Alles wat met televisiereeksen te maken heeft, is booming business.” Ook de cijfers die het Amerikaanse streamingbedrijf Netflix in ons land laat optekenen bewijzen dat. Uit een recente studie van Econopolis blijkt dat het bedrijf in vier jaar tijd meer dan 500.000 abonnees wist te strikken. Meer dus dan de 400.000 klanten die Telenet warm wist te maken voor zijn Play- en Play More-pakketten.

In een poging daar wat aan te doen, stuurt Telenet dat aanbod bij. Play, dat vroeger 10 euro per maand kostte, wordt vanaf 26 november 1,95 euro duurder. Maar klanten krijgen er in ruil wel een karrenvracht kijkvoer bij. Telenet sloot een nieuw contract met het Amerikaanse productiehuis HBO waardoor het alle reeksen die daar ooit van de band rolden – denk The Sopranos, True Blood, The Wire of Band of Brothers – aan Play-klanten kan aanbieden. Ook nieuwe seizoenen van bijvoorbeeld Game of Thrones, True Detective of Big Little Lies worden gelijktijdig met de VS in het aanbod opgenomen. Play-klanten betalen nog tot eind januari het oude tarief. Daarna moeten ze kiezen of ze meestappen in het nieuwe aanbod. Voor liefhebbers van de betere reeksen zal dat waarschijnlijk geen probleem zijn. Play-abonnees die de dienst vooral voor de terugkijkfunctie gebruikten, zien zich met een zoveelste prijsverhoging geconfronteerd. 

‘We lanceren dit niet om Netflix te counteren, we doen dit omdat onze klanten erom vragen’
Telenet-CEO John Porter

Hoewel de nieuwe Play-formule – veel series voor relatief weinig geld – wel heel erg op die van Netflix lijkt, willen ze het bij Telenet liever niet over een Netflix-concurrent hebben. “We lanceren dit niet om Netflix te counteren”, zegt CEO John Porter. “We doen dit omdat onze klanten erom vragen. De televisiesector evolueert razendsnel, het is niet meer dan logisch dat een betaalpakket dat vier jaar geleden werd gelanceerd, aan bijsturing toe is.” Bovendien hoeft een abonnement op Netflix niet per se een abonnement op Play uit te sluiten, denkt Porter. “Ik ben er zeker van dat heel wat mensen ze allebei in huis hebben. Het zijn gouden tijden voor televisiekijkers. Nog nooit is er wereldwijd zoveel in nieuwe producties geïnvesteerd. En heel wat mensen willen daar niets van missen.” 

Nieuwe Digibox

Dat Netflix niet de grote boeman is, wordt volgens Porter ook bewezen door de nieuwe Digibox die zijn bedrijf in januari lanceert. Daarop zal immers ook plaats zijn voor apps, zoals die van Netflix, zodat Telenet-klanten voortaan ook via hun Digibox Netflix-reeksen kunnen bingewatchen. Porter: “Misschien moeten we in de toekomst meer de rol van aggregator spelen. Ons platform ter beschikking stellen van andere spelers, zodat onze klanten met één druk op de knop toegang krijgen tot alle content die ze zich maar kunnen wensen. In een televisielandschap dat steeds verder fragmenteert zal daar steeds meer vraag naar zijn.” 

Het opwaarderen van Play maakt premiumdienst Play More – die 24,95 euro per maand kost – wel in één klap een stuk minder aantrekkelijk. Het verschil tussen beide pakketten zit hem immers enkel in het filmaanbod dat bij Play More een stuk groter is. Wanneer Play More-klanten massaal overstappen naar het goedkopere Play kan dat voor een duik in de inkomsten zorgen. Maar zo’n vaart zal het niet lopen, denken ze bij Telenet. “Heel wat mensen kiezen net voor Play More omwille van de filmcatalogus”, zegt Neuts. “We hebben er vertrouwen in dat die nu niet plots massaal hun abonnement op zullen zeggen.” 

Waar krijg je wat voor hoeveel? 

Telenet Play: 11,95 euro / De volledige HBO-catalogus + een aantal topreeksen van andere productiehuizen en Vlaamse reeksen als De dag, Gent West en Chaussee d’Amour / enkel voor Telenet-televisieklanten

Netflix: basic: 7,99 euro - standaard: 10,99 euro / Netflix-originals als House of Cards, Casa del Papel, Stranger Things, Black Mirror / Vlaamse reeksen als Beau Séjour en Tabula Rasa / Uitgebreide filmcatalogus

Proximus Movies & Series Pass: 9,95 euro per maand / uitgebreid filmaanbod, beperkter serie-aanbod / weinig Vlaamse reeksen

Amazon Prime Video: 5,99 euro / reeksen als American Gods, Transparent en The Grand Tour met Jeremy Clarkson / vooral oudere films