© rr

Compenseer uw CO2-uitstoot door bedrijven een hak te zetten

Vier jonge energie-experts starten een actie rond het klimaatsysteem van Europa. Dat systeem verplicht bedrijven te betalen voor hun CO2-uitstoot door de aankoop van emissiecertificaten. Via de campagne Carbon+Alt+Delete kunnen ook particulieren die emissiecertificaten kopen en dus afsnoepen van de industrie. Een gemiddelde burger kan zijn CO2-uitstoot op jaarbasis al neutraliseren met acht tot negen certificaten, een goede zestig euro.

Marij WYERS

“Gezinnen doen al goede inspanningen om hun CO2-uitstoot te verminderen: wat vaker de fiets nemen, minder vlees eten… kortom duurzamer leven. Het zijn vaak de grote bedrijven die nog veel meer moeite kunnen doen om hun emissies te verminderen. Per ton CO2 die ze uitstoten, kopen ze een emissiecertificaat via het Europese emissiehandelssysteem EU ETS. Vandaar dat we die bedrijven onder druk willen zetten door die certificaten op te kopen waardoor ze verplicht worden om over te schakelen op duurzame productieprocessen”, zegt Marten Ovaere, onderzoeker energie aan de KU Leuven.

Guerilla

Samen met drie collega-onderzoekers heeft hij een ware ‘guerrilla-actie’ opgezet, met de steun van verschillende professoren van onder andere de KU Leuven. Via Carbon+Alt+Delete laten ze burgers emissiecertificaten kopen waardoor die niet meer gebruikt kunnen worden door de industrie. Voor veel bedrijven is het immers goedkoper om certificaten te kopen dan het nemen van milieumaatregelen. “Europa heeft een bovengrens opgelegd aan de CO2-uitstoot waardoor het totaal aantal emissiecertificaten vastligt. Op is op.”

Sterk signaal

Kan een Limburgs gezinnetje die rijke multinationals treffen door een paar emissiecertificaten af te snoepen? “Wanneer elke Europeaan een aantal certificaten zou kopen, verplichten we de industrie hun uitstoot drastisch te verminderen. Doet niemand iets dan is ons klimaat om zeep. Als veel mensen meewerken, dan geraken we er.” Sinds de start van Carbon+Alt+Delete begin september zijn al 214 certificaten verkocht, ofwel de jaarlijkse uitstoot van 23 burgers. “Bovendien is dit een sterk signaal naar onze politici. Met elk opgekocht certificaat tonen we dat burgers actie willen ondernemen voor een duurzamere wereld”, benadrukt Ovaere.

Het compenseren van CO2-emissies bestaat al langer: bomen laten planten of investeren in duurzame projecten. “Het unieke van ons systeem is dat die uitstoot van CO2 ook niet meer via de industrie kan gebeuren waardoor die verplicht worden om hun uitstoot effectief te verminderen. Bovendien is het goedkoper dan veel andere systemen”, zegt Marten Ovaere.

Puur idealisme

De vier ‘guerrillastrijders’ hebben een bijzondere procedure opgezet omdat particulieren normaal geen emissiecertificaten voor de industrie kunnen opkopen. “We werken via een bedrijfsaccount. Het is een transparant en zeker systeem. Mensen krijgen zwart op wit het bewijs dat een certificaat voor een ton CO2-uitstoot is vernietigd. Ze krijgen trouwens een officieel certificaat.” De onderzoekers in de energiesector hebben een vzw opgericht en verdienen er zelf niets aan. “Dit is puur idealisme”, benadrukt Marten.

Op de website kan iedereen zijn eigen CO2-uitstoot berekenen en compenseren. Volgens die calculator stoot ondergetekende samen met haar man jaarlijks blijkbaar 11 ton uit. Verrassend veel. Mogelijk doordat wij maar met tweeën in een gemiddeld huis wonen en 25.000 kilometer per jaar rijden. Om dit te neutraliseren, moeten we 11 emissiecertificaten kopen. Eén per ton, voor 6,96 euro per stuk. Dat maakt 76,56 euro. “Zelfs wie geen vlees eet en nooit met de auto rijdt of nooit een vliegtuig neemt, stoot jaarlijks nog vier tot vijf ton CO2 uit. Lager geraak je niet, want je moet nog steeds eten en je huis verwarmen”, weet Marten Ovaere. “Dit is het tweede doel van onze actie: mensen inzicht geven in hun uitstoot.”

https://www.carbonaltdelete.eu/nl/