Zonecommandant Luc Faes (rechts) overhandigt de sleutels van de nieuwe bosbrandweerwagen aan Jakke Van Eyck van het brandweerkorps in Kasterlee.© Bart Van den Langenbergh

Brandweerkorps neemt bosbrandweerwagen in dienst: “Voertuig kan ook zichzelf blussen”

Kasterlee -

Het brandweerkorps van Kasterlee beschikt voortaan over een gloednieuwe bosbrandweerwagen. Het voertuig kan in de hulpverleningszone Taxandria en daarbuiten worden ingezet om natuurbranden beter te bestrijden. “Je kan er al rijdend mee blussen en de brandweerwagen heeft bovendien een zelfblussysteem”, zegt Luc Faes, commandant van de zone Taxandria.

Bart Van den Langenbergh

In de brandweerkazerne van Kasterlee vond vrijdagavond een heuglijk moment plaats. Het brandweerkorps nam officieel een nieuwe bosbrandweerwagen voor de hulpverleningszone Taxandria in gebruik. Het nieuwe voertuig is gelijkaardig aan de bosbrandweerwagen die eerder door de brandweer van Ravels in het voertuigenpark is opgenomen.

“Het gebeurt niet alle dagen dat we zo’n voertuig in gebruik mogen nemen”, vertelt zonecommandant Luc Faes. “De nieuwe bosbrandweerwagen met als nummer 541 moet zeker twintig jaar kunnen meedraaien en komt wellicht heel goed van pas om de klimaatverandering te trotseren. Het 4x4-voertuig beschikt over een waterreservoir van 4.000 liter en je kan er al rijdend mee blussen. Bovendien heeft de brandweerwagen een zelfblussysteem om zich te beschermen bij extreme hitte. De wagen is inzetbaar in heel onze hulpverleningszone en daarbuiten.”

“De nieuwe wagen moet zeker twintig jaar kunnen meedraaien en komt wellicht heel goed van pas om de klimaatverandering te trotseren. Het 4x4-voertuig beschikt over een waterreservoir van 4.000 liter en je kan er al rijdend mee blussen”

Luc Faes

Zonecommandant

Strategische plaatsen

De bosbrandweerwagen van het merk Renault, gebaseerd op de modellen die in Frankrijk worden ingezet, ging gepaard met een investering van 350.000 euro. Het nieuwe voertuig maakt deel uit van het voertuigenplan voor de periode van 2019 tot 2035. “Zowel de brandweerzone Taxandria als de zones Kempen en Rand hebben de bosbrandbestrijding toegewezen gekregen”, legt Luc Faes uit. “We hebben in principe in totaal drie bosbrandweerwagens nodig. Onze oude bosbrandweerwagen Bossie uit 2008 blijft daarom nog in dienst in Kasterlee. Dat is het geval tot de besprekingen zijn afgerond om drie strategische plaatsen waaronder Kasterlee en Ravels vast te leggen.”

De nieuwe bosbrandweerwagen van het korps in Kasterlee is geschikt om natuurbranden efficiënt te bestrijden.© Bart Van den Langenbergh

Identiek

Een aantal brandweermannen van het korps in Kasterlee heeft intussen een opleiding gevolgd om met de nieuwe wagen rond te rijden. “Het voertuig is binnengekomen in een basisuitrusting. We gaan die wagen wel exact hetzelfde uitrusten als de bosbrandweerwagen in Ravels zodat we in de zone twee identieke exemplaren hebben”, verduidelijkt Johan Verheijen, postoverste van de brandweer in Kasterlee. “We beschikken over mensen die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van natuurbranden. We hebben ook het geluk dat we met de bosbrandweerwagen mogen oefenen op het terrein van het 3de Bataljon Parachutisten in Tielen. Dit is een gezamenlijk project waar we heel trots op mogen zijn. We hopen dat we veel met de bosbrandweerwagen mogen uitrijden. Dat is misschien minder goed nieuws voor de burger en voor de natuur, maar het is wel bevorderlijk voor onze collegialiteit.”

Het korps van Kasterlee heeft zeker al ervaring met grote natuurbranden. De ‘oude’ bosbrandweerwagen Bossie van het merk Unimog werd ingezet bij de grote brand op de Kalmthoutse Heide op 25 mei 2011 en heeft daar in het heetst van de strijd 72 uur non-stop zijn diensten bewezen.

LEES OOK. 14 jaar geleden brandde de Kalmthoutse Heide als een fakkel: “Nog nooit zoiets meegemaakt”

De nieuwe bosbrandweerwagen van het korps in Kasterlee is geschikt om natuurbranden efficiënt te bestrijden.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kasterlee