© JAA

Wijnegemse school lokt deelnemers uit veertien landen voor internationaal toernooi Rubiks kubus

Wie dacht dat de iconische Rubiks kubus vooral in speelgoedmusea staat, heeft het mis. Zondag zaten in Wijnegem ruim honderd jongeren met de gekleurde hersenbreker te spelen voor een internationaal tornooi.

jan auman

De Annuntia Open 2018 werd niet toevallig in de gelijknamige Wijnegemse school betwist. Wiskundeleraar Luc Stevens (61) is er sinds het ontstaan van de kubus de ambassadeur van de hersenbreker met de gekleurde blokjes. “Geregeld organiseer ik tijdens de middag een kubusuurtje voor geïnteresseerde leerlingen”, vertelt hij. “De belangstelling neemt opnieuw toe. Tot 24 leerlingen komen geregeld spelen. Tot voor enkele jaren moest ik hen dan uitleggen hoe ze zich uit schijnbaar onoplosbare combinaties moesten zien te draaien. Maar de laatste tijd komen de jongeren binnen en weten ze het beter dan ik. Dat heeft te maken met het internet. Op YouTube worden de filmpjes met snel opgeloste puzzels druk bekeken door de jonge gasten.”

7 jaar oud

Toernooiorganisator Bruno Vervoort (20) knikt. In 2005 werd de jongeman uit Laakdal Belgisch kampioen. “Internet geeft de mechanische kubus inderdaad een nieuwe glans en extra dimensie. Spelers vinden er tutorials om inzicht te krijgen in manieren om snel uit bepaalde startposities te raken. Ze wisselen ervaringen uit in communities of kijken bewonderend naar filmpjes met de allersnelste jongens ter wereld. Mede daardoor is de gemiddelde leeftijd van de spelers met bijna tien jaar gedaald tot nu zowat 16 jaar. Vandaag hadden we hier zelfs een deelnemer van maar 7 jaar oud.”

© JAA

4,59 seconden

Aan de Annuntia Open deden deelnemers uit veertien verschillende landen mee. De absolute wereldtopper, Feliks Zemdegs, was er niet. De 22-jarige Australiër slaagde er vorige zomer in om de klassieke Rubiks kubus, die met drie blokjes op één rij, in 4,59 seconden op te lossen. Twee andere kraks waren wel naar Wijnegem afgezakt: de Nederlander Mats Valk, die maar twee tiende van een seconde trager is dan Zemdegs, en zijn landgenoot met Griekse roots Antonie Paterakis (16). Die laatste is huidig wereldkampioen in de 2x2x2-variant.

“Natuurlijk speel ook ik vaak op een PlayStation. Fifa 18 is mijn favoriet. Maar ik ben er helemaal niet zo goed in als draaien met een kubus”, zegt Paterakis. “Je moet vooral inzicht krijgen in de problemen en patronen leren herkennen. Snelle handen zijn belangrijk. Maar het herkennen van patronen maakt het echte verschil tussen een goede en minder goede speler. Je moet weten dat er vier quadriljoen startposities mogelijk zijn. Een voor een alle vakken netjes in de juiste kleur krijgen, zoals veel beginners tevergeefs proberen, heeft weinig zin.”

De motivatie van de jonge Griek is te begrijpen als je weet dat hij dankzij zijn vingervlugge draaiwerk intussen een aardige cent verdient. “Ik heb twee sponsors”, wijst hij naar de logo’s op zijn T-shirt. “Een merk van kubussen is gevestigd in China. Een ander in Australië. Zij betalen me een bedrag te vergelijken met de inkomsten van een vakantiebaan. Ik heb m’n eigen Instagram-account met tweeduizend volgers en een YouTube-kanaal met 2.300 fans.”

Cameraatje erbij

De beste spelers beginnen geen wedstrijd zonder dat ze een camera op tafel hebben gezet, gericht op de kubus die in hun handen de juiste kleuren krijgt. De snelste oplossingen delen Paterakis en co met de fans op internet.

Giles Mampaey (18) verdient er nog geen geld mee. Die ambitie heeft de student industrieel ingenieur ook niet. “Ik leerde het spel bij leerkracht Luc Stevens in Annuntia. De kubus ligt altijd wel binnen handbereik, maar meer dan twee uur per week speel ik niet. Ik ben wel Belgisch recordhouder in de 3x3x3 met één hand”, zegt de Wommelgemnaar trots.

Mampaey koos volgens zijn mentor Luc Stevens niet toevallig voor een ingenieursopleiding. “Wie over een wiskundeknobbel beschikt, slaagt er ook meestal in om een kubuspuzzel snel op te lossen”, is zijn ervaring. Maar daarover bestaat geen eensgezindheid. Tornooiorganisator en gewezen Belgisch kampioen Bruno Vervoort vormt het tegenbewijs. “Intelligentie is geen nadeel, maar in wiskunde was ik zeker niet buitengewoon goed”, aldus Vervoort.

(Lees verder onder de foto)

© JAA

Kubus draait beter dan ooit dankzij magneten

Wie vroeger weleens met een Rubiks kubus durfde te spelen, herinnert zich vast dat ‘klakkende’ geluid tijdens het stroeve draaien. De eerste kubussen waren gemaakt door Taiwanese bedrijfjes en zeer slecht van kwaliteit. Maar in Wijnegem was het opmerkelijk stil in de zaal. De kubussen van nu, die zo’n 20 euro per stuk kosten, draaien dan ook vlotter dan ooit. De stickers van weleer, waardoor fanatiekelingen konden valsspelen, zijn vervangen door kunststof.

Rubiks kubus is vandaag uitgerust met een nieuw mechanisme dat ervoor zorgt dat je nog sneller kan draaien en dat de stenen er tijdens het draaien niet uit springen. Het kleinood is uitgerust met een speciale veer waarmee je de spanning kan afstellen, heeft een nieuwe geavanceerde bolvormige kern en wordt geleverd met een prestatieverhogend smeermiddel. De nieuwste trend zijn magneten die in het mechanisme verwerkt worden waardoor de blokjes nog preciezer in elkaar passen. Kubussen met magneten zijn trouwens toegelaten op internationale tornooien. Onder meer de Nederlandse topspeler Mats Valk speelt nooit zonder.