Flatgebouw onbewoonbaar na brand maar bewoners kunnen ontkomen: “Voor ons had dit veel erger kunnen aflopen”

© bfr

Een jonge vrouw werd zaterdagmorgen geëvacueerd uit een appartementsgebouw aan de Pannelaan in Veurne. Op de benedenverdieping was een zware brand ontstaan. Drie flats zijn voorlopig onbewoonbaar.

Bert Feys

Zaterdagmorgen werden de brandweerkorpsen van Veurne en De Panne omstreeks 10 uur opgeroepen voor een zware brand in een appartementsgebouw van woonmaatschappij IJzer en Zee aan de Pannelaan in Veurne.

“Ik was net aan het terugwandelen na boodschappen toen ik een hevige rookontwikkeling opmerkte vanuit de benedenverdieping van het appartementsgebouw”, zegt de 77-jarige Willy Vanderscheuren. Hij woont vlak naast het getroffen pand. “Het is niet de eerste keer dat daar een brandje ontstaat. Soms spelen er zich vreemde dingen af”, aldus de man.

Potje op vuur

Dankzij de snelle reactie van de buren werden Johan Denorme en zijn vrouw, die op de tweede verdieping van het appartementsgebouw wonen, tijdig verwittigd. “Ik was me net aan het wassen toen we gealarmeerd werden”, vertelt Denorme. “Gelukkig merkten de buren de brand op tijd op.”

Voor de bewoners van het gebouw was het aanvankelijk onduidelijk wat er precies gebeurd was. “Onze onderbuur vertrok van thuis uit rond 9.30 uur. Is er bij hem een potje op het vuur blijven staan? Ik weet het niet.”

Terwijl Johan en zijn vrouw tijdig het appartementsgebouw konden verlaten, liep het voor de dochter van hun buurvrouw bijna minder goed af. De jonge vrouw was nog aan het slapen toen het vuur uitbrak.

Naar ziekenhuis

“Die dame moest door de brandweer geëvacueerd worden”, zo bevestigt Kristof Louagie, woordvoerder van de brandweerzone Westhoek. “Zij werd met lichte rookintoxicatie naar het ziekenhuis gebracht.”

De brandweerkorpsen van De Panne en Veurne konden de brand vrij vlug blussen. De schade aan het appartementsgebouw is wel groot: de benedenverdieping raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar.

De twee appartementen boven het getroffen appartement liepen ernstige rookschade op en zijn tijdelijk onbewoonbaar. Door de brand werd het gebouw ook instabiel. De brandweer moest het stutten.

Voor Johan Denorme en de andere bewoners werd inmiddels een tijdelijk onderkomen gevonden. “Voor ons had dit veel erger afgelopen zijn”, zo beseft de bewoner.

Hoe de zware brand precies is ontstaan, is nog onduidelijk. Een deskundige kwam ter plaatse om de oorzaak en de omstandigheden van het voorval te onderzoeken.