© Eddy meulemans

Politieman, leraar en cafébaas helpen CD&V

De politici van CD&V in Arendonk beweren niet dat zij het warm

water hebben uitgevonden.

Om hun verkiezingsprogramma uit te schrijven, doen ze daarom een beroep op honderd inwoners

die elk een bijzondere expertise hebben opgebouwd in hun

eigen leefwereld of vakgebied.

EDDY MEULEMANS

In zes verschillende werkgroepen heeft CD&V-Arendonk haar programma voor de komende verkiezingen uitgewerkt. De politici lieten zich daarbij adviseren door honderd anonieme ‘dorpsexperts’. “Zo hebben we voor het thema onderwijs geluisterd naar de mening van Arendonkse leerkrachten, ex-schooldirecteurs, onthaalmoeders en leden van het oudercomité”, zegt Rob Blockx (CD&V), huidig voorzitter van de gemeenteraad in Arendonk.

Huismoeders

“Voor het thema verkeersveiligheid & mobiliteit konden we rekenen op de inzichten van enkele ervaren fietsers uit ons dorp, maar ook op een lokale politie-inspecteur, werknemers uit de wegenbouw en huismoeders: allemaal mensen ‘uit het veld’ die goed weten waarover ze praten.”

In de vier andere werkgroepen - werk & lokale economie, milieu & landbouw, zorg en vrije tijd - zaten onder andere heel wat leden van lokale sportclubs, jeugdbewegingen en cultuurverenigingen, maar ook Arendonkse bedrijfsleiders, handelaars, horeca-uitbaters, zorgverstrekkers en zorgbehoevenden. “Waarom ik zelf niet opkom met de verkiezingen? Ik wil wel meewerken aan het toekomstbeleid in mijn gemeente en mijn kennis en ervaring delen, maar ik sta liever niet zelf in de schijnwerpers”, zegt een van de honderd anonieme raadgevers.

“Sommigen vroegen nadrukkelijk om hun naam niet kenbaar te maken omdat ze dit niet verenigbaar vinden met hun werk. Of omdat ze hun politieke voorkeur niet openlijk willen uitspreken”, zegt initiatiefnemer Rob Blockx. “Wij hebben daar respect voor. Een sterk inhoudelijk verhaal is voor ons belangrijker dan een publieke oplijsting van namen.”

‘Kopgroep’

Dat groepsgevoel is bij CD&V in Arendonk ook zichtbaar in de verkiezingscampagne. Zo trekt de partij niet met een kopman naar de kiezer, maar wel met een ‘kopgroep’. Volgens Blockx gaat het om een primeur in Vlaanderen. Zijn drie ‘medevluchters’ zijn de schepenen Luc Bouwen, Joke Segers en Ann Hermans. “Een lijst met een kopman of kopvrouw? De mensen kijken daar niet meer van op en zijn dat zelfs een beetje beu geworden”, zegt hij. “Daarom schuiven wij vier kandidaten tegelijk vooruit: een team is veelzijdiger en completer dan één man of één vrouw alleen.”

In voetsporen van vader

Voor de campagne zullen de vier ook telkens samen op de affiche staan. Alleen in het stemhokje moeten ze elkaar loslaten, want in het bovenste vakje van de kieslijst is er maar plaats voor één naam: Luc Bouwen. Als lijsttrekker is hij de kandidaat-burgemeester van CD&V en treedt hij mogelijk in de voetsporen van zijn vader Jozef Bouwen, die gedurende achttien jaar burgervader was van Arendonk.

In de huidige gemeenteraad beschikt CD&V over 7 van de 23 zetels. Ze vormt er een bestuurscoalitie met de partij van burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA), die acht zetels heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER