Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘Het is gevaarlijk om naar hier te komen’: zwaar geweld tegen Joodse man die anti-Israël-sticker verwijdert in station Brugge

Een screenshot uit het filmpje waarin te zien is hoe de 64-jarige Amnon Ohanah aangevallen wordt in het station van Brugge.Beeld rv

Op sociale media en in Israëlische pers verschijnen beelden van de 64-jarige Amnon Ohanah die wordt aangevallen door jongeren in Brugge. Hij doet zijn verhaal.

“Het is niet meer alleen verbaal geweld of spugen, maar nu zijn het ook fysieke aanvallen, die in een ramp kunnen eindigen”, zegt rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA) aan The Times of Israel.

De beelden van een man die geschopt en geslagen wordt in het station van Brugge worden becommentarieerd in Israëlische pers en circuleren breed op sociale media.

“Antisemitisme!”, zegt het Antwerpse gemeenteraadslid André Gantman (N-VA) op X. “Het resultaat van permanent, rabiaat Israël-bashing!”

‘Free Palestine’

De beelden gingen vooral vrijdag breed rond, maar de feiten blijken te dateren van maandag. De 64-jarige Amnon Ohanah woont al zeven jaar in België en had zijn 29-jarige dochter uit Israël op bezoek. Hij wilde haar graag ons land laten zien. Maandag nam hij haar daarom mee naar Brugge voor een toeristisch bezoek.

Dat verliep prima, tot Ohanah op de terugweg in het station een ‘boycott Israel’-sticker wou verwijderen.

“Een groepje mensen begon ‘Free Palestine’ te roepen”, vertelt hij. “Ik gaf ze geen aandacht en wou vertrekken. En toen kwam iemand op me af en brak hij mijn kaak. Ik kon hem grijpen zodat hij niet kon vluchten. Toen kwam de rest van de groep om mij te schoppen.”

Video wordt geladen...

De politie kwam aan, verhoorde de man, en stelde een proces-verbaal op voor opzettelijke slagen en verwondingen. De politie raadde Ohanah aan om zich te laten onderzoeken in een ziekenhuis.

Een volgende trein had echter vertraging, en terwijl Ohanah en zijn dochter staan te wachten, werden ze opnieuw aangevallen door jongeren. Op dat moment besloot zijn dochter om het geweld te filmen.

Een medisch verslag toont dat zijn kaak inderdaad gebroken is, zijn ribben gekneusd en zijn benen en armen geschaafd zijn. Ohanah is een week werkonbekwaam.

Antisemitisme

Ohanah aarzelt om zijn verhaal te doen. Hij heeft de Duits-Israëlische nationaliteit en vindt het zijn goed recht om het Israëlische beleid te verdedigen. Hij heeft zelf in het leger gediend en zijn zoon vecht in Gaza. Maar hij is er niet mee opgezet dat de beelden viraal gaan en vreest opnieuw agressie mee te maken.

“Ik ben bang om Israëliër in België te zijn”, zegt Ohanah. “Mijn boodschap aan Israëli: het is gevaarlijk om naar hier te komen, en op straat rond te lopen met kippah (keppeltje, BST), of openlijk Hebreeuws te praten. Ik dacht dat dit een land van democraten was, waar je veilig was op straat, maar die dagen zijn voorbij.”

Ook al lijkt het geweld in dit geval vooral om Israël en de oorlog in Gaza te gaan, er is sinds die oorlog toch sprake van een opstoot van antisemitisme in ons land. Rabbijn Margolin, van EJA, vraagt de Belgische autoriteiten om de daders zo snel mogelijk te vatten. “Wacht niet met handelen tot ze ons beginnen te doden”, zegt hij tegenover het Joodse persagentschap European Jewish Press.

De politie van Brugge was vrijdagavond niet meer bereikbaar. Het parket kon nog geen bijkomende informatie verstrekken.

Update zaterdagavond: de politie laat weten de zaak ernstig te nemen en de feiten te onderzoeken. Het opsporingsonderzoek naar het eerste incident zit bij de lokale politie, maar de federale politie onderzoekt het tweede incident omdat daar de spoorwegpolitie tussen beide kwam. Het onderzoek moet verdachten identificeren, maar ook bepalen of beide incidenten direct met elkaar gelieerd zijn, of los staan van elkaar.