De vallen zijn zo ontworpen dat alleen Aziatische hoornaars er verstrikt in kunnen raken.© Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Katelijne bindt strijd aan met Aziatische hoornaars: “We delen vallen uit om de koninginnen te vangen”

Sint-Katelijne-Waver -

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver bindt de strijd aan met de Aziatische hoornaar. De wespensoort uit Zuidoost-Azië vormt een bedreiging voor onze honingbijen en andere insecten. Daarom stelt de gemeente vijftig vallen ter beschikking om de koninginnen te vangen.

De Aziatische hoornaar is in Vlaanderen bezig aan een sterke opmars. Er worden steeds meer nesten ontdekt en dat is geen goed nieuws. “De wespensoort is in principe niet agressief naar mensen toe, maar vormt wel een bedreiging voor bijenpopulaties en andere bestuivende insecten”, zegt schepen van Dierenwelzijn Sander Jeurissen (N-VA). 

“Ze jagen op onze insecten, wat grote gevolgen heeft voor lokale ecosystemen en de landbouw”, klinkt het. “Daarom willen we de soort bestrijden en kochten we vijftig vallen. Gelokt door een zoete substantie, vliegen de koninginnen van de hoornaars via een trechter de val in. Kleinere insecten kunnen ontsnappen via de kleinere gaatjes en de niet-schadelijke Europese hoornaar kan er niet in.”

De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor de lokale biodiversiteit.© cc - Gilles San Martin

Lezing

Inwoners kunnen een gratis hoornaarval aanvragen via de website van de gemeente. Op dinsdag 21 mei om19 uur vindt er in De Plek ook een lezing plaats. Jorg Van Nylen vertelt over de insecten en hun invloed op onze biodiversiteit.”

www.sintkatelijnewaver.be/val-hoornaar

 (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners