Direct naar artikelinhoud
Expo top 10

10 expo's die u deze week absoluut niet mag missen

Een hedendaagse interpretatie van de lijdende Christus door de lens van Marie-Jo Lafontaine, in het Antwerpse Maagdenhuis te zien als deel van de grootste tentoonstelling Ecce Homo.Beeld Courtesy of the artist

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Ecce Homo

Het zijn verwarrende tijden, waarin de mensheid én de menselijkheid op allerlei vlakken geweld wordt aangedaan. Aanleiding genoeg voor Galerie Geukens & De Vil om een grote én grootse tentoonstelling op te zetten over de mens, gezien door de ogen van hedendaagse Belgische kunstenaars.

Lees hier onze recensie over Ecce Homo. 

Tot 25/2 op verschillende locaties in Antwerpen. eccehomoantwerpen.com

Werk van Jan Van Oost in de Sint Joriskerk in AntwerpenBeeld Courtesy Jan Van Oost

2. Charlie De Keersmaecker. Young Americans

"Je ziet dat Amerika vaak superarm is, als je op de bus zit met mensen die de bodem bereikt hebben", zegt fotograaf Charlie De Keersmaecker. Hij heeft een fotoboek gemaakt en een tentoonstelling, zijn verslag over lange reis door Amerika. Hij was er net voor de verkiezing van Donald Trump en De Keersmaecker zag veel, maar wilde geen foto's waarbij mensen die het goed hebben kijken naar mensen zonder tanden. Young Americans dus, en American dreams. 

Lees hier ons gesprek met Charlie De Keersmaecker.

In Ingrid Deuss Gallery, Antwerpen.http://www.ingriddeussgallery.comingriddeussgallery.com

2. Charlie De Keersmaecker. Young Americans
Beeld Charlie De Keersmaecker

3. Jan De Cock. Sculptor Studio for Sale 

Door subsidieproblemen wilde kunstenaar Jan De Cock zijn reusachtige studio in Anderlecht verkopen via Immoweb. En toen dat niet meteen lukte, besloot hij er een kunstwerk van te maken. En zo loopt nu Sculptor Studio for Sale, dat vragen opwerpt over de relatie tussen kunst, de kunstmarkt, openbare ruimte en vrijheid.

Tot 23/12 in Office Baroque, Brussel. officebaroque.com

Jan De Cock: Sculptor Studio For Sale in Office BaroqueBeeld Office Baroque

4. Angst

De controlemaatschappij, het verkeer of enge geslachtsziektes? Iedereen is wel ergens bang voor. Maar leven we vandaag echt in een angstcultuur en was het vroeger anders? Via kunst onderzoekt Museum Dr. Guislain waarvan we het flink benauwd krijgen.

Lees hier ons verslag over Angst.

Tot 27/5 in Museum Dr. Guislain, Gent. museumdrguislain.be

Fia Cielen, Trickster Gods, nu te zien in Museum Dr. GuislainBeeld Courtesy of the artist.

5. PhotoBrussels Festival

Het is een feit: PhotoBrussels Festival heeft een tweede editie. Internationale en Belgische fotografen, gevestigde waarden en aanstormend talent, allen tonen ze prachtige beelden en hun hoogst persoonlijke visie op het thema van dit jaar, het portret. 

Tot 20/1 in Hangar art center, Brussel. photobrusselsfestival.com

beeld van Samuel IvinBeeld Samuel Ivin

6. Jockum Nordström. Rymden Tystar Ljudet

Vogue noemde hem de 'Rock Star of the Stockholm Art Scene'. Jockum Nordström combineert in zijn dynamische collages al jaren de onschuld van volkskunst en outsider art met het KNT-label dat toegekend zou worden aan zijn scènes van copulerende koppels. In zijn nieuwe tentoonstelling in Zeno X toont hij plots ook abstract werk.

Lees hier ons interview met Jockum Nordström.

Tot 23/12 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

6. Jockum Nordström. Rymden Tystar Ljudet
Beeld Jockum Nordström

7. Christo & Jeanne-Claude. Urban Projects

Noem het vooral geen retrospectieve. De expo van Christo & Jeanne-Claude die vandaag in Brussel opent, focust op de urbane projecten van het wereldberoemde kunstenaarskoppel. "Een idee krijgen is eenvoudig, dat kan iedereen. Ze ook uitvoeren, dat is het moeilijkste."

Lees hier ons verslag over Urban Projects.

Tot 25/2 in ING Art Center, Brussel. ing.be

Een maquette van de volledig ingepakte Rijksdag. In juni 1995 werd het gebouw twee weken lang ingewikkeld in een zilverachtige stof.Beeld rv © Christo 1979

9. Hello, Robot

R2-D2 is in het land! De droid uit Star Wars is een pronkstuk in Hello, Robot, een ietwat ongemakkelijke tentoonstelling in het Design Museum die toont hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen door technologie.

Lees hier onze recensie van Hello, Robot.

Tot 15/4 in Design Museum, Gent. designmuseumgent.be

Onder grote belangstelling en met veel voorzichtigheid werd R2-D2 afgelopen week uitgepakt in het Design Museum van Gent, voor de tentoonstelling 'Hello Robot'.Beeld James Arthur

10. Michael Pybus. Anything Can Happen in Life, Especially Nothing.

Neem een kunstwerk van een bekende artiest, haal het vervolgens door een Instagramfilter, kleef er een digitale sticker op, repost hem in een galerij. Dat is het recept voor de tentoonstelling Anything Can Happen in Life, Especially Nothing van Michael Pybus.

Lees hier ons verslag over Anything Can Happen in Life, Especially Nothing.

Tot 10/12 in Galerie Tatjana Pieters, Gent. tatjanapieters.com 

10. Michael Pybus. Anything Can Happen in Life, Especially Nothing.
Beeld Michael Pybus