Direct naar artikelinhoud
milieu

Trok radioactieve wolk over Europa? Russen bevestigen dat norm bij hen tot 1.000 keer is overschreden

Beeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Heeft er zich eind september een nucleair incident voorgedaan in Rusland? Nieuwe metingen van het Russische Meteorologische Instituut wijzen alvast in die richting: in het Oeral-gebergte is de hoeveelheid van een radioactief isotoop tot 1.000 keer hoger dan normaal, zo meldt persagentschap Reuters.

Op 9 november meldde de Franse nucleaire waakhond IRSN al dat een wolk met radioactieve vervuiling over Europa was getrokken. De Fransen vermoedden daarbij dat er zich in de laatste week van september een incident had voorgedaan in Rusland of Kazakhstan. Beide landen ontkenden met klem.

Ruthenium 106

Nu blijkt er toch meer aan de hand. Roshydromet, de Russische staatsweerdienst, heeft "erg hevige vervuiling" van het isotoop ruthenium 106 gevonden in twee stalen, afkomstig van weerstations in het zuidelijke Oeral-gebergte. De stalen dateren van eind september en begin oktober. 

In het Agrayash-weerstation werd de normale norm tot 986 keer overschreden. Dat station ligt op 30 kilometer van Mayak, een grote fabriek die nucleaire brandstof verwerkt en radioactief materiaal produceert voor industriële en wetenschappelijke doeleinden. Het bedrijf is in handen van Rosatom, het Russische nucleaire staatsbedrijf, en is goed voor de helft van de Russische export van radioactieve isotopen. 

Nucleaire reactor

In een mededeling ontkent Mayak dat het ook maar iets te maken heeft met de verhoogde hoeveelheid ruthenium 106 in de lucht. Ook Rosatom zegt dat er geen incidenten hebben plaatsvonden bij eender welke van zijn vestigingen. 

Milieuorganisatie Greenpeace eist dat Rusland de zaak onderzoekt. 

Volgens de Franse nucleaire waakhond is een incident met een nucleaire reactor alvast uitgesloten. Het materiaal dat het IRSN registreerde zou eerder afkomstig zijn van een site die met nucleaire brandstof werkt, klinkt het op haar website. De vervuiling is verder te klein om in Europa schade aan te richten.