Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Pro League verscherpt regels rond racisme na anti-Joodse gezangen

Michael Freilich.Beeld Belga

De raad van bestuur van de Pro League heeft een verscherping van de bondsregels rond racisme en spreekkoren goedgekeurd, "die een meer daadkrachtige vervolging van dergelijke feiten mogelijk zal maken". Dat maakte de Pro League bekend nadat een video van antisemitische gezangen van Club Brugge-supporters was opgedoken.

Tijdens de topper tegen Anderlecht, afgelopen zomer op 26 augustus, lieten enkele fans op de tribunes antisemitische gezangen horen. Een video van een beangstigend liedje over 'het verbranden van joden' circuleert sinds woensdag op internet. 

"Vanzelfsprekend veroordeelt de Pro League met klem dergelijke wansmakelijke gezangen. De Pro League nam na het zien van de beelden contact met Club Brugge om te vernemen welke stappen ondernomen werden of zullen worden", klinkt het in een persbericht. "De Pro League vernam dat ettelijke personen die zich bezondigden aan deze spreekkoren intussen geïdentificeerd werden en gesanctioneerd werden met een burgerrechtelijk stadionverbod. In samenspraak met Club Brugge zal de Pro League de sancties van deze personen verder opvolgen.”

Hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich vraagt extra inspanning van Club Brugge. Om zijn eis kracht bij te zetten toonde hij foto’s van de holocaust bij het Jan Breydelstadion in Brugge.