Luister naar

Links-extremisme is zeer moeilijk te bestrijden

Nieuws
Het kabinet wil ‘alle vormen van extremisme bestrijden’, of het nu linkse of rechtse actiegroepen zijn. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en ­Veiligheid) meldt dat strijdbaar,
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 20 augustus 2018 om 03:00
Links-extremisme is zeer moeilijk te bestrijden
Links-extremisme is zeer moeilijk te bestrijden anp / Lex van Lieshout

sommige links-extremistische groepen zijn zó goed in het uitwissen van hun sporen, dat het Openbaar Ministerie (OM) vaak niet eens een onderzoek kan beginnen. Of, in beleidstaal: extremisten binnen die groepen hebben een ‘hoge mate van veiligheidsbewustzijn’. Dit probleem is ‘zorgelijk en onwenselijk’, schrijft minister Grapperhaus in een opvallend korte brief, op verzoek van de Tweede Kamer.

Deze werd in mei opgeschrikt door een rapport van Grapperhaus’ eigen ministerie: ‘Links-extremisme in beeld. Een verkennend onderzoek naar links-extremistische groeperingen in Nederland’. Een van de conclusies is dat links-extremistische acties ‘om uiteenlopende redenen’ nauwelijks vervolgd worden. De onderzoekers gebruiken zelfs het woord ‘straffeloosheid’.

Dat beeld wil Grapperhaus graag bestrijden. Het is volgens hem écht niet zo dat extremisme van ‘links’ anders behandeld wordt dan varianten, ‘zoals rechts-extremisme, dierenrechten-extremisme of gewelddadig islamitisch extremisme’. De minister benadrukt dat het OM altijd onderzoek doet naar strafbare feiten, en ‘waar mogelijk’ verdachten vervolgt. Daarbij gaat dit onderzoek alleen over extremisme op ‘links’.

Nu is juist dat ‘waar mogelijk’ het probleem, aldus de onderzoekers. Veel links-extremistische acties blijven nét binnen de grenzen van de wet, waardoor er geen strafbare feiten gepleegd worden.

Daarnaast organiseren extremisten echter ‘home visits’, die wél strafbaar zijn. Daarbij worden huizen en bedrijfspanden beklad of vernield. Vaak zijn die acties gericht tegen het Nederlandse asielbeleid; de bekladde panden zijn dan van eigenaars of medewerkers van die bedrijven, of van hoge ambtenaren en lokale bestuurders en raadsleden die met het asielbeleid te maken hebben.

Niet veel activisten zijn bereid deze ‘home visits’ uit te voeren, schrijven de onderzoekers. En de mensen die het wél doen, zijn zo professioneel dat ze nauwelijks te pakken zijn. ‘Uit interviews met politiemedewerkers en een medewerker van de AIVD komt naar voren dat personen die zich schuldig maken aan home visits of dergelijke acties ondersteunen, bekend zijn met de opsporingsmogelijkheden van de politie en de AIVD (“veiligheidsbewustzijn”) en deze kennis benutten om de pakkans te minimaliseren’, aldus het rapport.

Hoe is dat aan te pakken? Het kabinet heeft geen idee, blijkt uit de brief van Grapperhaus. Op twee A4’tjes staat een samenvatting van het rapport, met de mededeling dat het allemaal ‘zorgelijk’ is. Maar dat wist de Tweede Kamer al.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.