Direct naar artikelinhoud
VS

Mormonen willen geen "mormonen" genoemd worden

"We veranderen niet van naam. Wij corrigeren een naam", klinkt het.Beeld REUTERS

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, tot voor zéér kort ook wel de Mormonenkerk genoemd, wil dat haar gelovigen niet meer als "mormoon" worden aangesproken. De term  heeft namelijk ook een negatieve bijbetekenis als scheldwoord.

De Kerk biedt gelukkig enkele alternatieven aan, helaas vooral voor zichzelf. Zij wil voortaan door het (volgens haar nog korte) leven gaan als 'de Kerk', 'de Kerk van Jezus Christus' of de 'Herstelde Kerk van Jezus Christus'. De benaming "mormoonse kerk" is, stelt de sekte, "geen geautoriseerde aanduiding". 

'Lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen'

"We veranderen niet van naam. Wij corrigeren een naam", maakte Russell Nelson, voorzitter van de Kerk et cetera, zaterdag duidelijk in de krant Desert News. Dat is een mormoonse krant  die in Utah verschijnt, dé mormonenstaat bij uitstek. 

Moeilijker wordt het voortaan om een mormoon aan te spreken. Hij of zij heet nu 'lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen'. 

Russell NelsonBeeld REUTERS

Pure staat

De CAFKAM, Church Formally Known as Mormon Church, zag het daglicht in 1830 dankzij ene John Smith en telt in de VS zowat 16 miljoen gelovigen. Haar taak bestaat er in, de "echte" Kerk in haar oorspronkelijke, pure staat te herstellen om de terugkeer van Christus voor te bereiden. Die wordt door de mormonen eerlang weer op aarde verwacht - vandaar de 'Laatste Dagen' in hun naam. Het geloof stoelt op het 'Boek van Mormon'. Die profeet uit vergane dagen zorgde voor een "herziene" visie van het woord van Christus. De klassieke christelijke interpretatie van de woorden van de heiland worden door de mormonen als afval(lig) beschouwd.