Kamminga verbetert Nederlands record opnieuw

Foto: ANP

Arno Kamminga heeft bij de Europese zwemkampioenschappen kortebaan in Kopenhagen het Nederlands record op de 200 meter schoolslag verbeterd. De 22-jarige zwemmer uit Katwijk zette in de series een tijd neer van 2.03,56. Het record had hij al in handen. Kamminga noteerde in augustus tijdens wereldbekerwedstrijden kortebaan in Eindhoven 2.04,35.

Met zijn tijd bereikte Kamminga als tweede de finale, die later op donderdag gezwommen wordt. Alleen de Rus Kirill Prigoda was met 2.03,38 rapper.

Ranomi Kromowidjojo haalde de halve finales op de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse klokte 25,31 seconden, en bleef daarmee de Deense Emile Beckmann net voor (25,32). De Zweedse topzwemster Sarah Sjöström bereikte als nummer drie de halve finales met een tijd van 25,47. Maaike de Waard werd vierde in 25,55 en kwalificeerde zich eveneens. Elinore de Jong zette met 25,98 seconden de twaalfde tijd neer. Omdat er per land maar twee zwemsters in actie mogen komen in de halve finales, werd de 28-jarige Nederlandse uitgeschakeld. De halve finales en de finale zijn later op donderdag.

Ook op de 100 meter vrije slag drong Kromowidjojo door tot de halve finales. Met 53,17 klokte ze de zesde tijd. Femke Heemskerk was met 52,47 de rapste Nederlandse in de series en werd derde. Kim Busch zette de vijftiende tijd neer en is uitgeschakeld.

Kyle Stolk drong als enige Nederlander door tot de eindstrijd op de 200 meter vrije slag. Hij noteerde de zesde tijd: 1.44,33. Zijn landgenoten Ben Schwietert en Ferry Weertman mogen later op donderdag niet terugkomen voor de eindstrijd, want zij kwamen niet verder dan respectievelijk de vijftiende en 21e tijd.