Direct naar artikelinhoud
Trump

Kiezen tussen MeToo en Trump: president steunt kandidaat die van misbruik wordt beschuldigd

Gecontesteerde kandidaat voor de Senaat Roy Moore.Beeld AP

Voor het eerst sinds bijna een kwart eeuw hebben de Democraten een redelijke kans de Senaatszetel binnen te slepen, nu de oerconservatieve Republikeinse kandidaat Roy Moore in opspraak is geraakt wegens seksueel wangedrag. Maar voor veel inwoners van de zuidelijke staat weegt president Trump zwaarder dan zonde.

Moore wordt ervan beschuldigd dat hij, toen hij nog openbaar aanklager was, een meisje van 14 seksueel heeft betast. Maar volgens Steve Bannon, tot voor kort adviseur van Trump, maar nu weer baas van de ultranationalistische nieuwssite Breitbart, is hij het slachtoffer van een samenzwering van ‘lesbo’s, homo’s, biseksuelen en socialisten’. En, niet te vergeten, het Republikeinse partij-establishment. ‘"Als ze Roy Moore kapot kunnen maken, kunnen ze jullie ook kapot maken", hield hij Moores aanhangers afgelopen week voor.

De #MeToo-problemen voor Moore kwamen als manna uit de hemel voor de Democraat Doug Jones, die eerst mijlenver achterliep op de Republikein. Toen de Republikeinse partij weigerde verder geld te pompen in zijn campagne en ook president Trump de beschuldigingen tegen Moore ‘verontrustend’ noemde, leek het gedaan met de voormalige rechter.

Maar veel inwoners van Alabama bleven vierkant achter Moore staan. Vooral voor kiezers uit evangelische hoek geldt Moore als een held, omdat hij zich verzet tegen genderneutrale toiletten, het homohuwelijk en andere moderne ‘flauwekul’ die in Washington verzinnen. Nog mooier: als rechter weigerde hij gehoor te geven aan een bevel van het Hooggerechtshof een granieten plaat met de Tien Geboden uit de hal van het gerechtsgebouw te verwijderen.

Politieke wederopstanding

De afgelopen dagen lijkt Moore bezig met een politieke wederopstanding, geholpen door tweets van Trump en geautomatiseerde telefoontjes aan kiezers waarin de president Moore aanprijst. "We hebben zijn stem nodig om misdaad en illegale immigratie tegen te houden, voor de Muur, rechters tegen abortus en voor het recht om wapens te dragen", aldus Trump. Ook de Republikeinse partij gooide meteen het roer om. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, slikte zijn oproep aan Moore om zich terug te trekken haastig in en het partijbestuur zette de geldkraan weer open voor Moore.

Trumps voornaamste motief is dat de Republikeinen nog maar een meerderheid van één stem in de Senaat hebben als Moore de verkiezingen verliest. Dan komt zijn hele agenda in gevaar, inclusief zijn voornemen voor lange tijd een stempel te drukken op het Amerikaanse rechtssysteem door de benoeming van de ene na de andere conservatieve rechter.

Traditionele Republikeinen waarschuwen dat de partij zich op een gevaarlijk pad begeeft door Roy Moore te steunen. "Als je in 2018 aan de verkiezingen meedoet, dan zal Roy Moore je beste vriend zijn", waarschuwde de Republikeinse senator Lindsey Graham zijn partijgenoten. "Het is behoorlijk naïef als Republikein te denken dat je kunt winnen en dat je Moore niet met je meesleept."

'Als ze de partij van de pedofielen willen worden, prima'
Pramila Jayapal, Democratisch Congreslid Washington

De Democraten wrijven zich alvast in de handen. "Als ze de partij van de pedofielen willen worden, prima. Laten ze daar dan campagne op voeren", schamperde het Democratische Congreslid Pramila Jayapal uit de staat Washington.

Gematigde Republikeinen zijn bang dat ze vooral schade zullen oplopen in de noordelijke staten, waar christelijk rechts minder gewicht in de schaal legt dan in het Diepe Zuiden, terwijl #MeToo daar juist sterker leeft. Maar voorlopig is het gevolg daarvan slechts dat er vooral aan Democratische kant bloed vloeit als gevolg van de #MeToo-campagne. De Democratische afgevaardigde John Conyers moest het veld ruimen wegens klachten dat hij vrouwelijke medewerkers had lastiggevallen. Een paar dagen later kondigde senator Al Franken uit Minnesota zijn aftreden aan nadat hij door vrouwen was beschuldigd van handtastelijkheden.

Oude geesten voor Trump

Uit vrees dat hij ook schrammen en builen oploopt als Moore de verkiezingen toch verliest, heeft Trump zich nooit met de belaagde rechter laten fotograferen. Toch heeft met zijn steun voor Moore al oude geesten wakker gemaakt. Een aantal vrouwen die hem vorig jaar – ruim vóór het losbarsten van het #MeToo geweld – beschuldigden van ongewenste intimiteiten begint zich weer te roeren. Trump heeft hun aantijgingen steeds afgedaan als ‘nep’. Maar ook sommige Republikeinen zitten in hun maag met de kwestie. Opvallend was dat zelfs Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN en een favoriet van Trump, vond dat er serieus naar hen moet worden geluisterd.