Direct naar artikelinhoud
De nationale 11

Winnaar van het WK goals missen 2018: c’est moi!

columnisten photoshop Wereldkampioenschap Vincent BylooBeeld RV Jorne Daems

Een uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: Vincent Byloo, radiomaker en freelanceauteur.

Vraag mij niet wie er dit jaar wereldkampioen voetbal wordt – ik ben, goddank, Karl Vannieuwkerke niet – maar één trofee kan de FIFA nú al uitreiken. De winnaar van het WK goals missen 2018: c’est moi!

Al meer dan zeventig keer hebben in Rusland de netten getrild. Nog geen handvol daarvan heb ik live meegemaakt. Niet dat ik geen moeite doe. Elke dag gaat stipt om 14 uur, 17 uur en 20 uur de televisie aan. Voordeur op slot. Gordijnen dicht. Smartphone uit. Negentig minuten televisionele toewijding.

De pegel van Coutinho wordt niet imposanter als Wesley Sonck erbij opmerkt dat alleen híj van zo ver kan 'schoren'

Tot er een goal in de lucht hangt. Dan komt kind 1 vragen wat ‘offside’ betekent. En zit ik op handen en knieën, met behulp van drie Playmobil-mannetjes, de buitenspelval uit te leggen, wanneer Ronaldo achter mijn rug de eerste hattrick van het toernooi scoort. Dan duwt kind 2 haar nieuwste kunstwerk onder mijn neus en zit ik vertedering te veinzen om een anatomisch incongruent vaderportret – geen vingers! Geeneens een nek! – terwijl Coutinho met een meedogenloos afstandsschot voor het enige lichtpuntje in een bloedeloos Brazilië-Zwitserland zorgt. Of dan sta ik in de scherpe geur van half verteerde spinazie de billetjes van kind 3 schoon te vegen wanneer Kane de 2-1 tegen Tunesië binnenkopt.

Ja maar, hoor ik u denken, die goals worden toch elfendertig keer herhaald tijdens de nabespreking?

Cristiano Ronaldo krult een vrije trap binnen tegen Spanje.Beeld EPA

Dat zal wel zijn, maar al noem je mij herhaaldelijk Ruben Van Gucht: die schilderachtige krul van Ronaldo maakt nog niet half zoveel indruk als ze geanalyseerd wordt door Franky ‘is er nog iemand wakker?’ Van der Elst. De pegel van Coutinho wordt niet imposanter als Wesley Sonck erbij opmerkt dat alleen híj van zo ver kan schoren. En de winning goal van Harry Kane gaat niet feller glanzen als hij volgens Brecht Dejaegere randje afzeit werd binnengekopt.

"Ga dan op café kijken, ouwe zeur." Wat u zegt! Precies wat ik deed voor België-Tunesië.

Dat heerlijke opwippertje van Lukaku? Ik stond pint één tot en met vijf toe te vertrouwen aan de pissijn

Maar waar stond ik toen Hazard al in de zevende minuut die penalty in de linkerhoek knalde? Precies: pinten te bestellen aan de toog. Dat heerlijke opwippertje van Lukaku? Ik stond pint één tot en met vijf toe te vertrouwen aan de pissijn. En waar denkt u dat ik zat toen Batshuayi het land naar een collectief delirium voerde? Laat ik het erop houden dat bierworsten een laxerend effect op me hebben.

Voorwaar, het ziekenfonds dat een fulltimebabysit en een tijdelijke stoma terugbetaalt, heeft er een klant bij.

Morgen: Christophe Deborsu