© BELGA

Overvaller van omgekomen Baskische student Hodei krijgt lichtere straf

Het Antwerpse hof van beroep heeft Youssef M. (23) uit Borgerhout een lichtere straf opgelegd voor de overval op de Bask Hodei Egiluz Diaz (23). Het hof meende dat er eenheid van opzet was met feiten waarvoor hij eerder al tot tien maanden cel werd veroordeeld, maar legde de twintiger wel een bijkomende bestraffing van achttien maanden op. In eerste aanleg had hij nog veertig maanden cel gekregen.

Hodei verdween in de nacht van 18 op 19 oktober 2013 na een avondje stappen in Antwerpen met een vriend. Die had om 3 uur afscheid van hem genomen in de Hoogstraat. De jonge Bask werd rond 4.20 uur voor het laatst gezien aan de Scheldekaaien ter hoogte van de Koolkaai. Enkele getuigen verklaarden dat hij een dronken en verwarde indruk maakte.

Zijn gsm werd getraceerd en bleek in het bezit te zijn van de Roemeense Carmen T. Zij had het toestel voor 35 euro gekocht van Youssef M. en Jaouad M. Zij bekenden dat ze in de dronken jongeman een gemakkelijke prooi hadden gezien. Hun kompaan Mohamed Y. had ook nog zijn portefeuille gestolen.

Na een zoektocht van meer dan twee jaar werden op 11 februari 2016 de stoffelijke resten van Hodei teruggevonden in het Kattendijkdok. De wetsdokter vond geen traumatische letsels. Wel kon worden vastgesteld dat Hodei nog leefde, toen hij in het water belandde en dat hij dus wellicht verdronken was. Het onderzoek heeft de betrokkenheid van de overvallers bij zijn dood niet kunnen aantonen.

Mohamed Y. kreeg in eerste aanleg vier jaar cel, maar ging niet in beroep. Jaouad M. en Carmen T. werden bij verstek veroordeeld tot respectievelijk veertig maanden en zes maanden cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER