“E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn twee topkoersen met ijzersterk West-Vlaams management’’

Geen Koninklijk Paleis zonder de extravagante prins Laurent, geen wielrennen in Vlaanderen zonder de mannen van Record Bank E3 Harelbeke, de WorldTour-koers van morgen.

Guy Fransen, chef sport

Ik maak de vergelijking om de bijzondere positie van het team van E3 Harelbeke in de verf te zetten, Laurent was overigens vorig jaar hun bijzondere gast. Harelbeke ging een aantal jaren geleden niet mee in het verhaal van Flanders Classics, het project Wouter Vandenhaute om de Vlaamse koersen meer onder één krachtige koepel te brengen. Het smaakte de mannen van Harelbeke niet, ze bleven liever op eigen benen, onafhankelijk. Ze hebben er spitsroeden voor gelopen, maar ze hadden finaal gelijk. Ze zouden nooit geaard hebben in het regime en de stijl van Flanders Classics.

Gent-Wevelgem, die andere West-Vlaamse WorldTour-koers, ging wel in zee met Flanders Classics, maar behield de meerderheid van de aandelen en stemmen. Een juiste strategische keuze. Wevelgem kreeg door het huwelijk met Vandenhaute wel opnieuw een betere positie op de internationale kalender en eerherstel naar een koers van 250 km. In zoverre zelfs dat ere-voorzitter Luc Gheysens terecht stelt dat zijn koers bij de Internationale Wielerunie (UCI) op de hoogte is gekomen van de vijf Grote Monumenten : Gent-Wevelgem zit ook in de allerhoogste afdeling en er zijn aan de aankomst veel WorldTour-punten te verdienen als in de Ronde van Vlaanderen of Parijs- Roubaix.

E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn twee prachtkoersen. Ze moeten geen greintje frustratie of jaloezie hebben jegens hét Vlaamse monument: de Ronde. Ze organiseren, elk op hun manier, hun koersen met ijzersterke managementteams, mét lokale roots. Dat laatste is geen detail, de lokale verankering én in dit geval – cliché – de typische Zuid-West-Vlaamse ondernemingszin is essentieel. Brussel kan veel plannen bedenken, als je geen lokale sterke managers hebt, blijft het product op de tekentafel van het hoofdkwartier, en niet in de winkelrekken bij de klant.

Het zijn naast ‘hands on’-mensen, ook organisatoren met een mening, met een plan, met een visie. En daarnaar moet geluisterd worden. In lange interviews met E3 Harelbeke-manager Jacques Coussens (lees hier) en de ‘eerste dame’ van Gent-Wevelgem Griet Langedock (hier te lezen) komt heel wat materiaal vanuit die organisatoren, die overigens terecht meer respect vragen.

Kern van hun verhaal aan de wielerfederatie: betrek die organisatoren en hun dynamiek veel meer in het beleid, als je met een dynamiek toekomstgericht wil denken. Koninklijke Belgische Wielerbond – hoeder van het Belgische wielrennen: maak een TaskForce mét hen. In dat nieuwe wielerkoningshuis zullen we Jacques even de (positieve) Laurent noemen en Griet de Maxima, die boven de grens een modern Nederlands koningshuis neerzette. Beiden brengen elk op hun manier meer leven. Ten bate van de koers, kan de Bond hun signalen alleen maar appreciëren.

LEES OOK:

Jacques Coussens van Record Bank E3 Harelbeke: “Zonder organisatoren is er geen koers. Maak binnen het wielrennen een nieuwe Task Force mét ons’’

Griet Langedock van Gent- Wevelgem: “Zet een camera in de helm van een renner, en vraag geld om de koers vanuit de ogen van de coureur te volgen’’

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video