© Sven Dillen

Zo wil Hasselt files en volle parkings aanpakken

In Hasselt worden dezer dagen metershoge masten geplaatst voor de led-borden van het langverwachte ‘verkeersmanagementsysteem’. “Er komen in totaal 185 masten, waarvan 150 statische borden en 35 variabele led-borden. Die laatste kunnen vrije parkeergebieden en -garages aanduiden, maar ook het verkeer sturen om zo grote files te vermijden”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a).

Dirk JACOBS

“In eerste instantie worden nu de betonnen sokkels voor de palen en de voedingskasten geplaatst. Op de meeste plaatsen kan het led-bord eigenlijk meteen geplaatst worden naast de weg, maar op een aantal locaties moeten er eerst infrastructurele aanpassingen gebeuren. Bijvoorbeeld langs de Singel waar op sommige stroken de groene tussenberm te smal is. Daar wordt dan in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer de tussenberm iets verbreed. Infrax voert overal de grond- en kabelwerken uit, onder meer voor de voeding voor de led-borden, maar ook voor de inductieve lussen en parkeersensoren op parkings.”

Snoeien

“Maar er moet nog meer gebeuren. Zo moeten op verschillende plekken snoeiwerken uitgevoerd worden om de zichtbaarheid van de borden te garanderen. Pas daarna zullen we de led-borden ophangen. Intussen worden ook de tellussen op de in- en uitritten van parkings ingeslepen en worden de statische of vaste borden die aanvullend op de dynamische borden zijn voorzien, geplaatst. Is dat allemaal achter de rug dan gaan we de borden activeren en koppelen aan het centraal beheerssysteem.”

Kleur

“Voor de led-borden hebben we gekozen voor 35 grafische led-borden met kleur”, legt Tim Hemeleers van de dienst Mobiliteit uit. “Er zijn geen vaste teksten op het bord, we kunnen alles naar wens aanpassen van op afstand. De communicatie gebeurt aan de hand van 4G, dus met een simkaart die zit ingebouwd in elk led-bord. Die led-borden zijn ook voorzien van een ventilatiesysteem om de temperatuur in het bord op peil te houden en van een lichtsensor om het omgevingslicht te detecteren. De lichtintensiteit van de borden past zich automatisch aan aan de hoeveelheid omgevingslicht voor een optimale leesbaarheid. De statische borden worden geplaatst ter aanvulling van de variabele borden om de bezoekers zo goed mogelijk naar de ingang van de parking te loodsen. In totaal gaat het over zo’n 150 statische opstellingen, waarop telkens een aantal parkeerverwijsborden zijn bevestigd. Alle oude en overbodige borden halen we weg. Gelijktijdig wordt ook het centraal beheerssysteem opgebouwd. Daarin verzamelen we alle meetgegevens en die zetten we om in real time route- en parkeeradvies voor de weggebruiker. Die gegevens haalt de computer bij de inductieve tellussen, parkeersensoren en slagboomsysteem van de aangesloten ondergrondse garages. Maar ook de trajectrijtijden op de P-routes, de doorkomsttijden van de bussen van De Lijn op de belangrijkste bushaltes, de gegevens van de randparkings en de stand van de verzinkbare palen in de binnenstad lopen hier binnen. Die palen kunnen we bovendien rechtstreeks aansturen met het systeem.”