Stad Baltimore klaagt eigenaar aan van schip dat tegen brug voer: “Was duidelijk niet zeewaardig”

© Getty Images via AFP

De Amerikaanse stad Baltimore heeft de eigenaar en reder van het containerschip Dali aangeklaagd, nadat dat vorige maand tegen de Francis Scott Key Bridge voer. Bij de instorting van de brug vielen zes doden. “Dit had niet moeten gebeuren”: het schip was volgens Baltimore duidelijk niet zeewaardig.

adb
Bron: Guardian

Uit een gerechtelijk document dat de burgemeester en gemeenteraadsleden maandag hebben ingediend, blijkt dat de stad beweert dat de eigenaar van het containerschip, Grace Ocean Private Ltd, en de exploitant, Synergy Marine Group, “mogelijk crimineel nalatig” waren.

Volgens Baltimore werden de botsing en de instorting van de brug veroorzaakt door de “onvoorzichtigheid, grove nalatigheid en roekeloosheid van de eigenaar”.

LEES OOK. Containerschip dat brug in Baltimore deed instorten was in 2016 betrokken bij botsing in Antwerpse haven

De stad beweert dat uren voor het vertrek uit de haven naar verluidt al “alarmen waren afgegaan die wezen op een instabiele stroomvoorziening op de Dali”. “De Dali verliet de haven toch, ondanks de duidelijk onzeewaardige toestand”, klinkt het in het rechtbankdocument.

De eigenaar zou het schip onder meer van “onzeewaardige uitrustingen, systemen en toebehoren” hebben voorzien en het onvoldoende onderhouden en geïnspecteerd hebben. Ook beweert de stad dat het schip “een onbekwame bemanning” had die “zich niet hield aan de plaatselijke navigatiegewoonten” en niet over de juiste vaardigheden en training beschikte.

Schadevergoeding

De stad eist een schadevergoeding, onder meer om een nieuwe brug te betalen, en om de kosten te dekken van onder meer de berging, het onderbroken transport en politie en andere dienstverleners. Ze argumenteren dat de aansprakelijkheid van de eigenaar en reder niet beperkt mag worden, zoals die proberen te bekomen.

LEES OOK. Brug in Baltimore stort op 20 seconden in: hoe kon dat zo snel gaan? En kan dat ook bij ons gebeuren? (+)

Een federale rechtbank in Maryland zal oordelen wie verantwoordelijk is en hoeveel opgehoest zal moeten worden.

Vorige week startte de FBI al een strafrechtelijk onderzoek om na te gaan of iemand van de 22 bemanningsleden wist van de problemen met het schip voordat ze de haven probeerden te verlaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen