Van Bommel en Alderweireld blikken vooruit op bekerfinale tegen Union: “Geen 10 op 10 voor ons seizoen als we winnen, maar…”

© BELGA

Daags voor de bekerfinale, waarin Antwerp de cup verdedigt, schoven Mark van Bommel en Toby Alderweireld aan tafel voor de klassieke voorbeschouwing. De Antwerp-kapitein beseft dat dit misschien wel de laatste finale uit zijn carrière wordt, terwijl Van Bommel realisme predikt: “Vier prijzen pakken in twee jaar zou uitzonderlijk zijn.”

Diederik Geypen

Alvorens de persconferentie van start ging, poseerden Mark van Bommel en Toby Alderweireld nog even met de vertrouwde Belgische beker. Het is, hopelijk voor hen, niet voor het laatst dat ze de cup kunnen vastpakken. “Het zou inderdaad jammer zijn als we hem morgen moeten opgeven”, aldus Alderweireld. “Maar het is een fantastische mogelijkheid om opnieuw een prijs te pakken.”

© Belga

Op zijn 35ste beseft Alderweireld dat er niet veel kansen meer zullen volgen om een prijs aan zijn palmares toe te voegen. “Het is misschien wel mijn laatste finale. Bijna iedereen die dicht bij me staat, zal dan ook in het Koning Boudewijnstadion aanwezig zijn.”

“Ik heb al enkele finales gespeeld, en dat is altijd een match op zich. Vorm heeft er weinig mee te maken. Het gaat om de vorm van de dag en omgaan met de druk”

Toby Alderweireld

Kapitein Antwerp

“In elk geval moeten we beseffen dat het uniek is dat we hier opnieuw staan. Ik heb al enkele finales gespeeld (vijf, waarvan hij er drie won, red.) en dat is altijd een match op zich. Vorm heeft er weinig mee te maken. Het gaat om de vorm van de dag en omgaan met de druk. We nemen de ervaring van vorig seizoen mee, maar tegen Union wordt het sowieso fiftyfifty.”

Hoeveel op tien zou Alderweireld het seizoen van de Great Old met en zonder bekerwinst geven? “Op zich kunnen we spreken van een goed seizoen. Tuurlijk wil je altijd meer, maar we haalden de Champions League en klopten Barcelona. We wonnen alles op de Gouden Schoen én we krijgen de kans om een vierde prijs in twee jaar te pakken. Als ik er een cijfer op moet plakken… Sowieso al een 6 op 10, ook als je deze finale verliest. Als je wint, zal ik niet zeggen dat het 10 op 10 wordt (lachje), maar het zou alleszins heel mooi zijn.”

Bataille aan de aftrap?

Antwerp kan op de vertrouwde namen rekenen. Alleen Engels, Corbanie en Valencia – drie jongens die dit seizoen weinig speelden – ontbreken. Ook rechtsachter Bataille, die in de voorbije duels ontbrak, reisde dus mee naar Brussel. “Jelle gaat trainen. Vervolgens gaan we bekijken of hij ook kan spelen”, gaf Van Bommel aan. Indien niet, dan is het gewoon weer aan de afscheidnemende De Laet, die de jongste weken titularis was.

In tegenstelling tot Alderweireld wilde Van Bommel geen cijfer plakken op het seizoen van Antwerp. “Als je kijkt van waar deze club komt – zeven jaar geleden stond ze nog in tweede klasse – en analyseert wat ze sindsdien gepresteerd heeft, dan is dat indrukwekkend. Er was de dubbel, die sowieso maar zelden voorkomt, vervolgens de supercup, dan voor het eerst het Champions League-deuntje op de Bosuil, de winst tegen Barcelona én een nieuwe deelname aan Play-off 1.”

“Daarin verloren we enkele keren zwaar, maar dat doet niets af aan de ontwikkeling van deze groep. We moeten realistisch blijven. Over een onvoldoende kunnen we allesbehalve spreken als je ziet dat Royal Antwerp Football Club even vier prijzen in twee jaar tijd kan pakken.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen