Direct naar artikelinhoud

Onduidelijk wat de VS precies gaan doen in Afghanistan, maar zich terugtrekken - zoals Trump beloofde - in elk geval niet

Tijdens een toespraak op de Amerikaanse televisie heeft president Donald Trump zijn plannen voor Afghanistan uit de doeken gedaan. Het was zijn eerste officiële toespraak op televisie in zes maanden tijd. Trump kondigde onder meer aan dat  het Amerikaanse leger zich voorlopig niet terug zal trekken uit Afghanistan en er meer verantwoordelijkheid zal komen te liggen bij het leger zelf.

Donald Trump tijdens zijn toespraak in Virginia.Beeld afp

De VS blijven voorlopig in Afghanistan, waar het land al zestien jaar een militaire aanwezigheid heeft, omdat terugtrekking volgens de president een vacuüm zou achterlaten dat zal worden opgevuld door onder meer Islamitischde Staat (IS) en de Taliban. Als voorbeeld noemde hij de Amerikaanse terugtrekking uit Irak in 2011, die zou de weg hebben vrijgemaakt voor de opkomst van IS.

Trump liet zich vanaf de de militaire basis van Fort Myer in Arlington (Virginia) echter niet specifiek uit over het sturen van extra troepen. In plaats daarvan zei hij dat de Amerikaanse strategie in Afghanistan wordt aangepast: militaire acties zullen niet meer vooraf worden aangekondigd en militaire leiders te plekke krijgen meer ruimte om zelf beslissingen te nemen. 'De vijanden van Amerika zullen nooit weten wat we van plan zijn', aldus Trump. 'Met micro-managing in Washington D.C. winnen we geen gevechten.'

Onduidelijk is dus, hoeveel extra Amerikaanse troepen er zullen worden gestuurd. John Nicholson, de Amerikaanse NAVO-bevelhebber in Afghanistan, zei in februari tegen het Amerikaanse Congres dat er meer manschappen nodig zijn om de militaire patstelling in Afghanstan te doorbreken. De regering en de Taliban hebben allebei ongever evenveel districten in handen. Ingewijden zeiden eerder dat er 4.000 extra soldaten naar Afghanistan gaan.

Tijdens zijn campagne beloofde Trump herhaaldelijk een politiek van 'Amerika eerst'; oftewel een terugtrekking uit Afghanistan. Die mening heeft hij bijgesteld nadat hij zich uitgebreid in de complexe situatie Afghanistan verdiepte, zei de president.

De VS zullen samenwerken met de Afghaanse regering en het leger met als doel het uitbannen van terrorisme, maar de tijd van 'nation building' is voorbij; Amerika heeft geen interesse in aan andere landen voorschrijven hoe ze moeten regeren, aldus Trump.

Trumps dochter Ivanka, first lady Melania Trump en vice-president Mike Pence.Beeld afp

Pakistan en India

Pakistan zal in de toekomst harder worden afgerekend op het herbergen van terroristen en terroristische organisaties, aldus Trump. De VS geeft grote hoeveelheden geld aan een land dat onderdak biedt aan de terroristen waar nu juist tegen gevochten wordt, en dat moet stoppen.

Afgezien van zijn belofte om zich niet langer stil te houden over de terroristische organisaties die zich volgens Trump in Pakistan ophouden met medeweten van de Pakistaanse regering, kwam uit zijn toespraak niet naar voren hoe hij dit probleem wil gaan oplossen.

Ook India kwam kort aan bod: van dit land verwacht Trump meer hulp als het aankomt op Afghanistan, zowel financieel als diplomatiek.

Afghanistan raakt weer in de greep van fundamentalisten

Dat de VS hun militairen niet terugtrekken uit Afghanistan zou de Taliban en islamitische extremisten als IS in de kaart spelen. Onduidelijk is nog of Trump ook extra troepen stuurt. Vooralsnog rukken de Taliban echter op.

Eenheid

Aan het begin en einde van zijn voorgelezen toespraak, waarin Trump niet leek af wijken van de tekst op zijn teleprompter, riep de president op tot eenheid. Na de rellen in Charlottesville afgelopen week, waarbij onder meer een vrouw om het leven kwam, lag de president onder vuur omdat hij extreem-rechtse demonstranten en witte nationalisten niet bij naam zou willen noemen. 'Beide kanten' hadden schuld, aldus Trump, zowel rechts als links. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

Hij leek de afgelopen dagen een milder pad te bewandelen. Eerst twitterde hij bemoedigende woorden richting liberale demonstranten in Boston, die met tienduizenden kwamen opdagen om een relatief kleine een neo-nazi mars te dwarsbomen.

In zijn toespraak van vanavond zei hij dat soldaten het verdienen om thuis te komen in een Amerika zonder haat, waarin alle mensen gelijk zijn. 'De mannen en vrouwen die over de grens voor ons oorlogen uitvechten, verdienen het om thuis te komen in een land dat niet in oorlog is met zichzelf'.

Ivanka Trump (midden) begroet militairen.Beeld afp

Conflicten over de grens

Afghanistan raakt weer in de greep van fundamentalisten en de humanitaire situatie is desastreus (+)

'Geheime' oorlog Amerika: mariniers bestoken IS klokje rond met granaten.

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen.