Foto: Getty Images

Verbinding zoeken is goed tegen stress: "En dat leidt ook tot minder eenzaamheid" 

Verbinding zoeken met anderen leidt niet alleen tot minder eenzaamheid, maar ook tot minder stress. Dat toont professor experimentele psychiatrie Marie-Anne Vanderhasselt aan in haar onderzoek. De Warmste Week vlamt op die manier niet enkel tegen eenzaamheid, maar ook tegen stress. 

Heb je zelf nood aan een gesprek? Dan kan je  terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Mensen die eenzaamheid ervaren, hebben meer stressgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Dat doet vermoeden dat stress en eenzaamheid met elkaar verbonden zijn. Het onderzoek van professor experimentele psychiatrie Marie-Anne Vanderhasselt (UGent) bevestigt dat. 

"Wanneer je je eenzaam voelt, wordt er een stresssysteem geactiveerd in je brein waardoor je alert wordt voor mogelijke gevaren", legt Vanderhasselt uit. "Gevaren nemen voor eenzame mensen de vorm aan van afkeurende of boze blikken."

Vaak zijn die er niet echt, maar voor iemand die zich eenzaam voelt, kan dat wel zo aanvoelen. "En door dat idee krijgt hij of zij nog meer stress." 

En stress zorgt op zijn beurt voor eenzaamheid. "Zeker omdat we in een maatschappij leven waar alles individualistischer en drukker wordt en waar alles steeds gehaaster moet." 

"Wanneer je stress hebt, ben je onrustig of opgejaagd", legt Vanderhasselt uit. "Daardoor maak je minder tijd om verbinding te maken met anderen of sluit je je sneller af. Je bent er vaak met je hoofd maar half bij. Gevolg: je hebt geen échte gesprekken meer en weet niet meer goed bij wie je terechtkan." 

Verbinding als oplossing voor stress en eenzaamheid

Het gevoel van eenzaamheid (en dus ook stress) aanpakken, kan door in te zetten op het tegenovergestelde: verbondenheid. Maar hoe doe je dat?  

Kies ervoor om op straat of in de frituur een babbeltje te slaan in plaats van onmiddellijk naar je smartphone te grijpen

Professor experimentele psychiatrie Marie-Anne Vanderhasselt

Er bestaan 3 dimensies van sociale verbinding. "Je structurele verbinding verwijst naar de omvang en samenstelling van je sociale netwerk. Functionele verbinding is de kwaliteit van het contact en de (emotionele) ondersteuning die je krijgt. Bijkomend is er ook nog zoiets als kwalitatieve verbondenheid. Dat heeft te maken met hoe je die relaties ervaart, zoals het gevoel van nabijheid, vertrouwen en wederzijds begrip."

Het is belangrijk dat we alle soorten verbondenheid kunnen terugvinden in ons sociaal netwerk. Dat kan heel eenvoudig starten. "Kies ervoor om op straat of in de frituur een babbeltje te slaan in plaats van onmiddellijk naar je smartphone te grijpen, bijvoorbeeld."  

Om echt diepere connecties te maken, is het beter om een raakvlak te zoeken. "Je kan dezelfde interesses hebben, samen iets creëren of ondernemen. Gewoon op een stoel gaan zitten op het eerste beste buurtfeest is dus niet genoeg, je kan best ook samen iets meemaken en op die manier daar een connectie over opbouwen. Op die manier worden de connecties ook kwalitatiever." 

Bekijk: relatietherapeut Katrien en Karl Meesters (van 'Niks te zien') geven in Het Warmste Huis concrete tips om eenzaamheid aan te pakken

Bewust zoeken naar kwalitatieve connecties

Klinkt allemaal logisch, maar de cijfers van het Vlaamse Eenzaamheidsplan uit 2021 die zeggen dat 1 op de 2 Vlamingen zich soms eenzaam voelt, doen toch vermoeden dat er nog wat aan verbondenheid gewerkt kan worden. 

"Het is deels aan de overheid om dat beter te faciliteren door initiatieven op poten te zetten om mensen te verenigen, maar het gaat vooral van iedereen rondom ons moeten komen", denkt Vanderhasselt. 

"We moeten ten eerste alle to do's in ons hoofd loslaten als we met anderen spreken. Alleen zo kan je voor diepere connecties gaan en echt kwalitatief bezig zijn met je contacten. We moeten elkaar durven op de eerste plek te zetten." 

Je moet niet alleen een gezonde broccoli op je bord leggen of 5 kilometer lopen, je moet ook investeren in je vrienden en je sociaal netwerk

Marie-Anne Vanderhasselt, professor experimentele psychiatrie aan UGent

"Als je daar bewuster mee bezig bent, ga je meer energie krijgen en blijer zijn. En vooral ook: je minder eenzaam en gestrest voelen." 

Haar onderzoek naar mentaal welzijn heeft Vanderhasselt 1 belangrijk ding geleerd: "Je moet niet alleen een gezonde broccoli op je bord leggen of 5 kilometer lopen, je moet ook investeren in je vrienden en je sociaal netwerk."

De Warmste Week vindt plaats van woensdag 18 december tot dinsdag 24 december vanop 't Zand in Brugge. 

Je kan nog steeds acties opzetten om geld in te zamelen, en een vlammetje kopen ten voordele van De Warmste Week. Zo steun je rechtstreeks alle geselecteerde projecten rond eenzaamheid. Je kan ook jouw favoriete plaat aanvragen voor De Warmste Week via dewarmsteweek.be.

Dossier

Meer nieuws over De Warmste Week?

Download de app om geen nieuws over dit dossier te missen.

Meest gelezen