© EPA-EFE

HERBELEEF. Olav Kooij boekt eerste sprintzege in deze Giro, aanvaller Narvaez strandt in de laatste meters

Olav Kooij heeft zijn eerste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Nederlandse sprinter van Visma - Lease a Bike troefde Jonathan Milan af in de sprint na voorbereidend werk van … Tadej Pogacar. De rozetruidrager zorgde er met een ultieme versnelling voor dat vluchter Jonathan Narvaeze alsnog gegrepen werd.

red
* Olav Kooij wint de sprint in Napels.

* Milan werd nipte tweede, Merlier moest al vroeg lossen.

* Jhonatan Narvaez werd op 100m van de streep gegrepen.
Top tien rit 9

  1. Olav Kooij
  2. Jonathan Milan
  3. Juan Molano
  4. Alberto Dainese
  5. Danny Van Poppel
  6. Madis Mikhels
  7. Kaden Groves
  8. Andrea Vendrame
  9. Davide Ballerini
  10. Max Kanter
Eerste in grote ronde voor Kooij

Wat een spannende finale kregen we te zien. Narvaez leek op weg naar een tweede ritwinst in de ronde van Italië, maar werd op 100m van de finish gegrepen door de spurterstrein van Lidl-Trek die werd aangetrokken door jawel, Tadej Pogacar (voor ploeggenoot Molano). Milan leek met de ritwinst aan de haal te gaan, maar in extremis kwam Olav Kooij er nog over, waardoor hij zijn eerste overwinning pakt in een grote ronde. Milan wordt tweede, Molano derde.
Olav Kooij is degene die zich ritwinnaar mag noemen!
Narvaez maakt er tien seconden van en flitst door de bochten. Is er dan toch iets mogelijk voor de Ecuadoriaan? 
Narvaez heeft nog altijd een handvol seconden, kan de Grenadier dit volhouden? 
De aanvalsgolven blijven maar komen. Frigo, Calmejane & Paret-Peintre: allemaal willen ze de Ecuadoriaan bij de lurven vatten. 
Kanon Narvaez

Narvaez zet de tanden op mekaar en spurt richting Alaphilippe. Die laaste krijgt bijna een verkoudheid door de snelheid die de INEOS-renner ontwikkelt. We hebben een nieuwe leider.
Alaphilippe alleen

Costiou geeft zich gewonnen, de andere Fransman doet dat niet. Hij fietst opnieuw 13 seconden bij elkaar.
Alles is opnieuw te herdoen: Alaphilippe en Costiou worden ingerekend. We krijgen nog een spannende finale. 
Game over?

Nog één kilometer tot de voet van het klimmetje. De twee leiders hebben amper tien seconden: ook vandaag lijkt het niet het verhaal van Alaphilippe te zullen worden. 
De twee Franse kompanen blijven doorvlammen richting Napels. Pietrobon en Maestri moeten zichzelf dan toch gewonnen geven na een vlucht van 200 (!) km. Het peloton volgt op 20 seconden van de leiders. 
Op naar de zege?

Op het voorlaatste klimmetje slagen Alaphilippe en Costiou erin de rest te doen afzien. Het resultaat is dan ook meteen zichtbaar, ze zijn met twee weg. 
Met zeven

Ewen Costiou maakt de oversteek en neemt zelf meteen over. Alaphilippe glipt mee. De rest heeft het moeilijk. Het aanstormend peloton kan ook wel eens de reden zijn achter Costiou zijn uitval. 
Nieuwe kopgroep

Alaphilippe raapt het tweetal dan wel op, maar ze eraf rijden is andere koek. Samen met Vermaerke, Askey & Conci vormt het zestal de nieuwe kopgroep. Ze krijgen/hebben momenteel 15 seconden. 
Alaphilippe voelt zich in zijn sasje en raapt samen met wat metgezellen de vlucht van de dag op. Het groepje Merlier ligt ondertussen wel al wat achter.  
Het peloton raast ondertussen richting de twee voorin die bijna 200 km lang op kop hebben gereden. De strijdlust zal sowieso voor één van beiden zijn, de ritwinst dan weer niet. 20 seconden is het verschil nog. 
Merlier moet passen

Op de eerste helling die de finale inluidt moet Tim Merlier al passen. Ook David Dekker, Adresen Tobias Lund, Fabio Jakobsen en Tobias Foss geven er de brui aan. Hoelang houdt Milan dit vol? 
Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer